Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Болести на устата

Приятелят вкус

• Обложеният език – забраняващ печат на болния стомах

Чести симптоми при заболяване на стомаха, пък и не само на него, са обложеният език и съпътстващата го загуба на апетита. Обложеният език може да се сравни със забраняващ печат, който болният стомах поставя върху свързаните с него вкусови рецептори. Поставя го с определена цел – да блокира вкуса и по този начин се включи защитният “самолекуващ” рефлекс, тъй като отказът на болния да приема храна създава необходимите условия за покой на поразения стомах. С други думи, всеки налеп по езика съпътстващата го загуба на апетита мярка на адаптация и предпазна терапия. Мярка, която не само трябва да бъде разбрана, но и по всякакъв начин да се поддържа. Насилственото хранене на болните с блокирана вкусова сетивност не може да донесе нищо друго, освен усложнения.

Въздействието върху вкусовите рецептори предизвиква промени в състоянието на много системи на човешкия организъм; изменят се работоспособността, обмяната на веществата, половата дейност, съдовия тонус. Киселото и горчивото намаляват кръвотока в крайниците, а го увеличават в мозъка, намаляват температурата на кожата, ускоряват пулса и повишават кръвното налягане. Сладките вещества увеличават кръвотока в крайниците, намаляват го в мозъка и повишават температурата на кожата, тоест действат противоположно на киселите и горчивите дразнители.

При направените изследвания било установено, че солен дразнител /10-процентов разтвор на готварска сол/ предизвиква у повече от половината здрави хора разширяване на мозъчните и периферните съдове. При болните от атеросклероза разширяване на съдовете се забелязва още по-често – при 70-80 на сто от случаите. При това най-силно изразени съдоразширяващи или съдосвиващи реакции са регистрирани при болните с тежки мозъчни нарушения. На практика това означава, че тези хора трябва да изключат от менюто си пикантните хранителни продукти. Подобни мерки намаляват излишните смущения.

Виталий НИКИФОРОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болести на устата“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Ноевмври 2020 декември 2020 Януари 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.