Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Зарастване на рани

Зарастването на рана протича на четири етапа. Важно е да спазвате този биологичен механизъм и да бъдете търпеливи по отношение на крайния резултат.

  • ПЪРВИ ЕТАП – Много бързо част от съставките на кръвта, наречени тромбоцити, се натрупват и умират, изграждайки защитна стена върху отворения процеп. Около нея се оформя кръвен съсирек /на основата на фибрина/, който се изсушава и образува това, което всички наричаме коричка.
  • ВТОРИ ЕТАП – Белите кръвни телца, които защитават тялото от агресори, нахлуват в раната и я очистват от бактерии и чужди елементи. Те образуват гнойта, която участва в първата фаза на очистване. Тази фаза се изразява с възпалителна реакция, съпроводена с усещане за топлина, болка и появата на повече или по-малко червенина.
  •  ТРЕТИ ЕТАП – Става същинското почистване на раната под коричката. Наистина, едно леко възпаление продължава да действа /то е полезно!/, което ще отлепи коричката, както налягането от парата повдига капака на тенджерата.
  • ЧЕТВЪРТИ ЕТАП – Започва възстановяването на тъканите. Когато коричката падне, на нейно място се образуват, кожни пъпчици, които запълват пространството, останало свободно след почистването, и които позволяват на ръбовете на раната д се приближат. И едва след като епидермисът покрие изцяло пъпчиците, кожата ще е покрила раната.

За да заздравее добре една рана, е много важно тя да се почисти правилно. Как става това? След като си измиете ръцете, почистете раната с чешмяна вода и със сапун; след това я изплакнете. После можете да я обработите с меко антисептично средство /например риванол/. Добре е да оставите раната да подиша. Ако това не е възможно, тогава я покрийте със стерилна марля и сложете отгоре лейкопласт. Превръзката трябва да се сменя всеки ден и раната да се почиства винаги с вода и сапун.
Не се препоръчва:

  • Раната да се маже с кремове и антибиотици, които смесват различните етапи на заздравяване;
  • Раната да се почиства със спирт, който е прекалено агресивен, или с етер, който е неефикасен. Не е подходящо също така да се използва кислородна вода и кортикоидни мехлеми, които изчистват белезите, но пречат на нужната възпалителна фаза;
  •  Употребата на памук, защото той полепва по раната.
    Накрая, когато раната заздравее, не е лошо на първо време да предпазвате белезите от слънчевите лъчи, за да може да избегнете разликите в пигментацията. 
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.