Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Зарастване на рани

Зарастването на рана протича на четири етапа. Важно е да спазвате този биологичен механизъм и да бъдете търпеливи по отношение на крайния резултат.

 • ПЪРВИ ЕТАП – Много бързо част от съставките на кръвта, наречени тромбоцити, се натрупват и умират, изграждайки защитна стена върху отворения процеп. Около нея се оформя кръвен съсирек /на основата на фибрина/, който се изсушава и образува това, което всички наричаме коричка.
 • ВТОРИ ЕТАП – Белите кръвни телца, които защитават тялото от агресори, нахлуват в раната и я очистват от бактерии и чужди елементи. Те образуват гнойта, която участва в първата фаза на очистване. Тази фаза се изразява с възпалителна реакция, съпроводена с усещане за топлина, болка и появата на повече или по-малко червенина.
 •  ТРЕТИ ЕТАП – Става същинското почистване на раната под коричката. Наистина, едно леко възпаление продължава да действа /то е полезно!/, което ще отлепи коричката, както налягането от парата повдига капака на тенджерата.
 • ЧЕТВЪРТИ ЕТАП – Започва възстановяването на тъканите. Когато коричката падне, на нейно място се образуват, кожни пъпчици, които запълват пространството, останало свободно след почистването, и които позволяват на ръбовете на раната д се приближат. И едва след като епидермисът покрие изцяло пъпчиците, кожата ще е покрила раната.

За да заздравее добре една рана, е много важно тя да се почисти правилно. Как става това? След като си измиете ръцете, почистете раната с чешмяна вода и със сапун; след това я изплакнете. После можете да я обработите с меко антисептично средство /например риванол/. Добре е да оставите раната да подиша. Ако това не е възможно, тогава я покрийте със стерилна марля и сложете отгоре лейкопласт. Превръзката трябва да се сменя всеки ден и раната да се почиства винаги с вода и сапун.
Не се препоръчва:

 • Раната да се маже с кремове и антибиотици, които смесват различните етапи на заздравяване;
 • Раната да се почиства със спирт, който е прекалено агресивен, или с етер, който е неефикасен. Не е подходящо също така да се използва кислородна вода и кортикоидни мехлеми, които изчистват белезите, но пречат на нужната възпалителна фаза;
 •  Употребата на памук, защото той полепва по раната.
  Накрая, когато раната заздравее, не е лошо на първо време да предпазвате белезите от слънчевите лъчи, за да може да избегнете разликите в пигментацията. 
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Професионален курс по ирисова диагностика
8-9 и 15-16 юни 
Следваща гонг медитация
25 април (четвъртък)
от 18:30 до 20:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
18 и 19 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 11 март
и завършва на 28 април За постите

Март 2019 април 2019 Май 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
 • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.