Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Ходене, тичане закаляване

Ходене и здраве

* Вашите най-добри приятели в тренировката ще бъдат: търпение, постоянство, постепенност

* На финала ще ви очакват здраве и прекрасно самочувствие

Ходенето за здраве е много полезен метод за лечение и профилактика, който трябва да се усвои от всички. Веднага трябва да бъде направена уговорката, че става дума не за обикновена разходка или отиване на работа пеш, а за дозирано тренировъчно ходене, чиято цел е последователно нарастващо натоварване на всички функционални системи на организма.

За целта е необходима лека и удобна екипировка, която да съответства на сезона. Анцугът, в съчетание с пуловер за по-студено време или тениска за по-високи температури, е като че ли най-подходящата дреха.

Нужно е да отделите по-голямо внимание на обувките. За студено и дъждовно време те трябва да покриват петата и ходилото, а в топлите дни може да се използват всякакви удобни обувки. За жените – на невисок ток. Удобните маратонки могат да се използват почти през цялата година, докато кецовете уморяват краката. Идеалното място аз занятията в градски условия са парковете, градините, тихите улички.

Забележка. Добре е възрастните, особено страдащите от различни хронични заболявания и даже 35-40-годишните да се посъветват с лекар природолечител.
Няколко думи за дишането. То трябва да бъде ритмично, като издишването е два пъти по-дълго от вдишването, например на 4 крачки се вдишва и на 8 крачи се издишва /подберете сами най-подходящият ритъм/. Да напомним, че вдишването и издишването стават през носа.

Темпът на ходенето е според самочувствието, но не бива да се появяват смущения в сърдечната област. Желателно е ръцете да бъдат свободни и да не се разговаря по време на ходенето.

Първата тренировка може да бъде 10-15 минути, третата – 20, петата – 30, осмата – 45, и десетата – 55-60 минути. Оттук нататък времето може да остане същото, но темпът /а следователно и разстоянието/ да нараства.

Не се плашете от лошото време. Може би само през първите седмици при дъжд и вятър трябва да избирате по-леки и по-кратки маршрути.

Кога да ходим? Във всяко удобно за вас време, 1 час след храна и не по-късно от 2-3 часа преди лягане. След тренировката вземете душ или извършете мокро обтриване на тялото.

Постепенно увеличавайте времето и дължината на маршрута. Не се изисква да се появи пот по челото, но лекото овлажняване е задължително. Започвайки тренировките, откажете се от ползването на асансьор, с изключение на случаите, когато носите тежки пазарски чанти.

Много важно е да организирате времето си така, че занятията да бъдат всекидневни и да не пропускате тренировка. С времето ходенето ще бъде за вас приятна необходимост, както например миенето на лицето сутрин.

За справка ще посочим различните темпове на ходене.

  • Бавен: 70-90 крачки в минути или 3-5 км/ч;
  • Среден: 90-120 крачки в минута или 5-7 км/ч;
  • Бърз: 120-140 крачки в минута или 7-8 км/ч.

Нашият съвет е: не бързайте да се натоварвате още от първите дни, защото ви очаква дълги месеци и години на удоволствие. Вашите най-големи приятели в ходенето пеш са: ТЪРПЕНИЕ, ПОСТОЯНСТВО и ПОСТЕПЕННОСТ! За да стигнете безпроблемно 1 час всекидневно ходене пеш за истинско здраве. Нямате представа от колко заболявания ще се отървете веднъж завинаги.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Ходене, тичане закаляване“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.