Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Опознай тялото си

Да обърнем внимание на шията

Върху кожата на човека са разположени милиони нервни рецептори. Една част от тях са фокусирани в активните точки, а друга е групирана в цели активни райони или зони за особено действие. Към последните се отнася /освен стъпалата, дланите, носа, ушите/ и шията.

Шията отдавна привлича вниманието на лекари и лечители. В канона на средновековната тибетска медицина “Чжуд-ши” шията се означава като най-важната част на организма. И това се доказва с натрупания от човечеството опит в борбата за съществуване. Ударите, нанасяни в областта на шийната област, винаги са се смятали за най-травматизиращите, изключващи съзнанието. Те се прилагат широко в различните бойни изкуства.

И обратно, по-слабите въздействия върху шията са в състояние да предизвикат лечебен ефект и да възвърнат съзнанието. Разработената в Япония специална методика за реанимация куа-цу предвижда оказване на незабавна помощ на пострадалия при тежки шокови състояния и клинична смърт. Похватите на куа-цу се свеждат до различни механични въздействия: потупване по външната страна на стъпалото, по средата на ключицата и пр., но най-ефективните реанимационни похвати обаче се прилагат в областта на шията. При дихателните нарушения са показани леките почуквания по двете страни на бодилестите израстъци на шийните прешлени, при отслабване на сърдечната дейност – силни почуквания по бодилестия израстък на VІІ шиен прешлен.

Благоприятно въздействие при лекуването на редица заболявания оказва и популярният в много страни сегментен масаж. Централната, най-активната зона на въздействие при него, е областта на шията. В китайските, немските и някои други школи за масаж и иглотерапия шията е обект номер едно. Тя с пълно право се нарича поле на отражението за почти всички органи.

“Възбудената шия” действа като многоцеливи реактор, който разпространява своите влияния върху твърде голям брой съседни и отдалечени органи и системи. Хардаловите лапи, поставени в шийната област, често премахват главоболието, чувството за отпадналост и умора. За това знаят много болни, лекари и производители на хардал.

Преди време учените установиха, че центровете за регулиране на сърдечно-съдовата дейност се намират не в продълговатия мозък, както мислеха по-рано, а в шийния дял на гръбначния мозък.

Богдан РАДИШ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Опознай тялото си“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.