Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » Из научните лаборатории

Загадъчният мелатонин

• Открит е хормонът на стареенето и коя жлеза го произвежда

• Подмладяващата роля на уринотерапията

Откакто свят светува, хората са търсели живата вода, за да предотвратят стареенето и смъртта. Учените винаги са се стремили да разберат причината на стареенето, а оттам и да повлияят върху него. Експериментите им напоследък като че ли вече имат определен успех. Неочаквано за изследователите беше открит хормонът мелатонин и жлезата, която го произвежда. Тази жлеза е епифизата, която представлява шишаркообразно тяло с размера на грахово зърно в средата на мозъка. С нея древните мъдреци са свързвали наличието на третото око у човека.

Вече е изяснено, че този хормон се произвежда в човека нощно време и именно той регулира възрастовите изменения.

Естествено, мелатонинът се произвежда най-вече в младия организъм, след което постепенно той намалява и съвсем вече не се среща у възрастния индивид. Така старостта рано или късно неминуемо се появява при всеки човек.

Научните изследвания в тази посока продължават. Учените откриват все по-нови и по-интересни свойства на епифизата. Например вече е установено, че тя е естествен разпределител на времето на организма и именно мелатонинът задава ритъма на живота и неговия цикъл. Така се стига и до закономерния извод: ако стане възможно да се съхрани производството на хормона на стареенето до по-късен период, и то с показателите на младия организъм, не само ще се предотврати стареенето, но и организмът ще запази своите функции като при младия човек.

Освен това е установено, че мелатонинът регулира цялата ендокринна система и имунитета, както и съпротивляемостта на организма към заболяванията, включително раковите.

Хормонът съдейства още за нормализиране на кръвообращението, успешно се бори със свободните радикали, предупреждава разрастването на клетките на простатата и предотвратява атрофията на половите органи.

След направените открития вече по друг начин може да се мисли и говори за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и останалите болести на цивилизацията, най-вече стреса.

Разбира се, има още дълъг път, който трябва да се извърви от научните лаборатории до практическото приложение на мелатонина. И докато това стане, практиката изведнъж намери допълнителна опора в уринотерапията. Използването на детската и юношеската урина, носител на този хормон, от възрастни хора е още един възможен начин за подмладяване. При това евтин, лесен, достъпен и природен.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Из научните лаборатории“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.