Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Множествена склероза

Множествена склероза – причини и симптоми

Множествената /разпръсната, десиминантна/ склероза е хронично заболяване на централната нервна система. Според статистически данни в България заболелите от множествена склероза са 50-60 на 100 000. Болестта засяга хора във възраст между 20 и 40 години, като жените боледуват по-често от мъжете. В наши дни множествената склероза се разпространява и нараства успоредно с останалите дегенеративни изменения, породени от съвременната цивилизация.

Механизъм на развитие. Трябва да се знае, че централната нервна система се състои от два дяла: главен мозък и гръбначен мозък. Тя ръководи нашата осъзната и неосъзната дейност: мислене, памет, говор, движение. Чрез нея се осъществява съответният отговор на сигналите от външния свят: звукови, зрителни, тактилни и др. Централната нервна система е изградена от специализирани нервни клетки /неврони/, които образуват сивото мозъчно вещество. Невроните са свързани помежду си с нерви израстъци, наречени аксони. Поради това, че аксоните са по-бледи, те се наричат бяло мозъчно вещество. Те, от своя страна, са обвити в материя, наречена миелин.

Заболяването засяга именно бялото мозъчно вещество. В началото на заболяването възникват зони на възпаление в миелина. С напредване на процеса се получава разрушаване на миелиновата обвивка; настъпва т. нар. димиенилизация. Оформят се плаки, които затрудняват предаването на информацията от нервната система към тялото и обратно; с други думи, предаването на импулси по нервните влакна в участъците на възпалението е нарушено.

Причини. Според последни изследвания множествената склероза може да се дължи на вируса трематод, който прониква в главния и гръбначния мозък и там се размножава. Той има собствено обкръжение от бактерии и вируси, които предизвикват реакцията на мозъка. Когато в мозъка има разтворители или замърсители, те позволяват на трематода да се размножава. Такива разтворители са ксилолът, толуолът, които се съдържат в боите и разтворителите, а също и в някои газирани напитки, например в 7-up. Живакът, който се съдържа в стоматологичните материали, е замърсител, свързан с множествената склероза.

Допуска се известно наследствено предразположение. До днес няма сигурни доказателства за това, че наследственият фактор е причината за болестта още повече, че множествената склероза не се предава задължително от родители на деца.
Много изследвания показват значението на географските особености при развитието на заболяването. То засяга много по-често народите от Северна Европа и Северна Америка в сравнение със страните в тропичните и субтропичните ширини. Боледуват предимно белите хора.

С положителност се знае, че спадът на имунната система, намаляването на защитните сили на организма, може да доведе до развитие на множествена склероза. Някои от факторите, които причиняват този спад, може да се търсят в цивилизования начин на живот, свързан със стрес, неправилно хранене, вредности в заобикалящата среда и др.
Множествената склероза се счита за автоимунна болест, тоест отговорът на организма е насочен към собственото тяло, а не към външни фактори. Имунитетът атакува собствения миелин, в резултат на което се развива възпалителна реакция.

И така, що се отнася до причините за възникването на множествената склероза, може да се заключи, че те са комплексни. Възможно е да има генетично предразположение, но във всички случаи трябва да има отключващ момент, който е свързан задължително със срив на имунната система, дължащ се на вредните фактори на обкръжаващата околна среда.

Симптоми. Те се изразяват в чувство на изтръпване, парене, мравучкане, боцкане в горни и долни крайници, нерядко и в долната половина на тялото. Засягат се двигателните функции. Много от болните, засегнати от множествена склероза, губят мускулна сила, като в началото се появява слабост, сръчността намалява, докато не настъпи пълна парализа. Нарушава се равновесието, има некоординираност в движенията. Може да се получи и тремор /треперене/ на ръката.

Симптом на множествена склероза е замъгляване на зрението, болката зад окото при движение на очите, което се дължи на възпаление на зрителните нерви. Обикновено зрението се подобрява след няколко дни, но не винаги напълно.

Характерно при протичането на множествена склероза е редуването на пристъпи на обостряния, които се появяват в зависимост от тежестта на възпалителния процес /тогава симптомите се изявяват с пълна сила/, и на периоди на затихване, възстановяване /но не винаги пълно възстановяване/.

Има форми, при които заболяването има много бърз ход, прогресира и довежда до трайна инвалидизация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Множествена склероза“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.