Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Народни вярвания

Горещници

“Горещниците /15, 16 и 17 юли/... през тези дни не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, не се мият, не перат. Общо е убеждението, че неспазването на тези забрани води до пожари и градушки...

Някъде на първия на първия горещник вечерта изгасват огъня във всички огнища, а вечерта на третия горещник чрез специален обред палят един общ, нов, жив, млад огън, от който всеки подновява огъня в своето огнище. На места по време на тези празници правят прогноза за времето през януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият Горещник. Познато е още къпането на болни и здрави в лековити води.” /“Етнография на България”/

А Димитър Маринов добавя: “У народа владее поверие, че който се къпе през тия дни в топли води, които извират от земята, болест не го хващала. Особено, които са болни, гледат да се къпят в такива топли води.”

КОМЕНТАР. Това са дни, през които максималната ЯН-активност и ИН-жизненост са вече изчерпани. Това изисква адекватите на ЯН също да бъдат в хармония със състоянието на своя патрон. Огънят е един от основните адеквати на максималната ЯН-активност и най-добрият начин да се покаже нейният край е огънят да бъде загасен по време на Горещниците /Горещни-ЦИ/.

Работата, която е също проява на максималната активност, сега също е на изчерпване, както и самият ЯН. Ето защо сега не е време за труд и хората не работят, като по този начин се хармонизират със състоянието на положителната сила в този момент.
С Горещниците затихващата ЯН-активност изчерпва своята мощ и настъпва моментът, от който ЯН възвръща своята жизненост. Точно този важен момент в годишното движение на вечната КИ /ЦИ/ се ознаменува чрез паленето вечерта на третия Горещник на нов, млад, жив огън, “от който всеки подновява огъня в своето огнище”. И трите народни термина за този огън са синоним на жизненост! Младият огън, като адекват на възродената ЯН-жизненост в този момент от движението на КИ, отново влиза в хармония със състоянието на своя патрон, което го превръща пак в особено полезен и здравословен за хората.

А защо “болни и здрави се къпят в лековити води”?

Горещниците са последните на максималната ИН-жизненост при ЯН-активност и точно сега се предлага последната за човека възможност през годината /нейното начало е положено още на Йордановден /Бабинден/ да се възползва от благотворното въздействие на тази нейна максимална жизненост, като се къпе във водата – адекват на ИН стихия, и нейният адекват, естествено, топлата вода.

Георги ВЕЛЕВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Народни вярвания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.