Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Неврози

Неврозите – болестта се задълбочава

* Умората, безсънието и натрапчивите мисли изтощават организма

Обикновено след някои психоемоционални преживявания спокойният по-рано и уравновесен човек става нетърпелив, раздразнителен, емоционално невъздържан

Сковаността в психичната сфера се предава и на мускулната система - появават се болки. И докато в обществото обикновено болният контролира поведението си, у дома, в семейна обстановка, напрежението донякъде спада, намалява контролът над емоциите, зачестяват проявите на избухливост и несдържаност.

Роднините на болния започват да чувстват неудобство при общуването с него, изказват своето недоволство. Създават се напрегнати отношения в семейството, което още повече влошава положението.

Най-незначителните дразнители изглеждат

прекомерни, от особено значение и предизвикват изблици на гняв.

На този фон нерядко се появява разсеяност, затруднение човек да се съсредоточи върху важни факти. Оттук идват честите оплаквания на болните, че паметта им е отслабнала, че не могат да помнят някои неща. В случая обаче по-скоро става дума за патология на вниманието, а не на паметта. Мислите приковават вниманието към един единствен въпрос, завладени са от една идея. За останалото няма нито време, нито сили и желание.

Раздразнителността и лесната възбудимост на неврастеника се съчетават с бързо изтощение, което предизвиква умора. Тя фактически е постоянна. Болните от неврастения трудно заспиват, събуждат се по няколко пъти през нощта, облени в студена пот от някой кошмарен сън.

Нерядко, след като легне да спи, неврастеникът продължително и настойчиво анализира събитията през деня, критикува действията си, строи планове за следващия ден.

Калейдоскопът от мисли завладява болния,

но рано или късно всички те се свеждат до основния проблем, който остава нерешен. След такъв тежък сън, който не донася чувство за облекчение и отпочиналост, болният става с разбита, натежала глава.

В хипостенния стадий умората се усилва още повече, като преминава в почти пълна апатия, безразличие към околната обстановка. Лошото самочувствие става постоянно, също както и тягостното чувство за собствена непълноценност. Стеснява се кръгът от интереси: „Всичко ми е безразлично, нищо не ми е мило“, „Никого не искам да видя“ - са нередки изказвания на неврастеника. Кръгът се затваря.

Лекарствата не помагат и не могат да помогнат. Тяхна единствена алтернатива е природолечението - хомеопатия, фитотерапия, психотерапия...

Анатолий РУХМАНОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Неврози“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
18 октомври (петък)
от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 ноември 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от 7 октомври 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Септември 2019 октомври 2019 Ноевмври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.