Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Масажи

Маслен масаж

* Масленият масаж е широко разпространено средство в Аюрведа

* Използва се при разстройство на доша Вата и за профилактика

С настъпването на зимния сезон хората с преобладаваща Вата конституция /това най-често са слаби хора; с напредване на възрастта се увеличава и доша Вата у всеки човек/ често мръзнат и се изсушават от студовете. За успокояване на Вата се препоръчва съответна храна /топла, маслена/, а масленият масаж е прекрасна профилактика в този случай.

Освен това Аюрведа препоръчва маслен масаж като част от дневния режим. За сутрешния масаж са необходими само няколко минути, за които се успокояват централната нервна система и ендокринната система. Навярно това е една от причините Чарак, един от бащите на Аюрведа, да е възхвалявал практиката на всекидневния маслен масаж, наречен АБХИЯНГА. Чарак е учил, че абхиянга подмладява кожата, тонизира мускулатурата, премахва замърсяванията и запазва младостта.

Аюрведа препоръчва да се употребява непреработено студено рафинирано СУСАМОВО МАСЛО, което може да се закупи от магазините за здравословни храни. Резервният вариант е зехтинът.

 • Преди масажа маслото трябва да се подгрява преди употреба, което най-лесно става на водна баня.
 • Масажирайте цялото тяло с длан, а не с пръсти. Прилагайте кръгообразни движения по кръглите области /стави, глава/ и прави движения по правите части /врат, продълговати кости/. Масажирайте с умерен натиск върху по-голямата част от тялото и лек натиск върху коремната област и сърцето.Масажът започнете от главата. Сипете малко масло на ръцете си и го втрийте енергично в скалпа. Използвайте дланта и правете кръгообразни движения по главата сякаш се миете с шампоан. Отделете за главата повече време, отколкото за другите части на тялото.
 • Преминете към лицето и ушните миди, като не забравяте да сипвате по малко масло, когато преминавате от една част на друга. Масажът тук е нежен.
 • Масажирайте предната и задната част на шията и горната част на гърба. В този момент намажете и ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО с тънък слой масло, за да му дадете време да попие.
 • Масажирайте енергично ръцете, като прилагате кръгообразни движения по раменете и лактите и прави движения напред и назад в областта под и над лакътя.
 • Сега масажирайте гръдния кош и стомашната област. Сърцето и корема масажирайте с много леки кръгообразни движения. Корема масажирайте по часовниковата стрелка в областта на червата.
 • Масажирайте гърба и гръбнака, докъдето можете да стигнете.
 • Масажирайте енергично краката, като прилагате кръгообразни движения високо по бедрата, коленете и глезените. По бедрата надолу и прасците прилагайте дълги, прави движения.
 • Накрая масажирайте сводовете на ходилата. Както и главата, тази важна част от тялото заслужава повече време. Масажирайте сводовете на ходилата енергично с длан.
 • След масажа вземете топла вана или душ. При нужда използвайте мек сапун, но не и шампоан.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Масажи“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Декември 2020 януари 2021 Февруари 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.