Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Д-р Николов: Моите препоръки към йогистите

Древната система Йога изключително успешно възстановява психическото и физическото здраве при тези хора, които хармонично прилагат във времето нейните правила. Естествено е човек да се запита само положителни резултати ли носи упражняването на йогийските техники. Навсякъде в живота ни съществуват определени закони и правила. Съответно при отклонения от тях има вредни последствия. Това важи в пълна степен и за Йога.

Лечебната ми практика непрекъснато ме среща с хора, използвали или прилагащи неща от Йога. Затова бих искал да фиксирам най-честите грешки. Колкото и добра да е дадена система за лечение, винаги остават елементи, които изискват тълкуване от лекар, практикуващ в тази насока.

Една от основните грешки се оказва разпокъсаното изпълнение на част от процедурите в системата Йога - по време и последователност. Напомням, че са обособени степени в тази система - хатха, крийя, раджа и др. и това не е случайно. Усвояването и приложението им е подчинено на един от основните закони за оздравяване - постепенност, последователност и постоянство. Неизбежно във времето всеки човек се убеждава - опитите за прескачане на степени или стъпала водят до неприятни падания и усложнения. Много често опитващите да практикуват неща от йогийските техники залитат към отделни елементи и се учудват защо вместо положителни получават негативни резултати.

Откъде започват тези разминавания?

Някои изпълняват прекалено много асани, друг акцентира главно на дихателните упражнения, трети набляга върху концентрация и медитация. Получава се прекаляване с дадена процедура. Другото разминаване е в неточното свързване между отделните звена на Йога. Съществуват външни и вътрешни очистителни процедури, определен начин на хранене, физически упражнения, морални принципи, дихателни техники, релаксация, концентрация, медитация. Откъде и по какъв начин да тръгне практикуването на системата Йога в съвременни условия?

Неслучайно авторите на книги за Йога предупреждават кое от описаните неща може да бъде изпълнявано самостоятелно и кои техники са приложими само под наблюдението на опитен учител. Без включване в група или курс, само по прочетеното от ръководства упражняването на Йога е опасно за здравето. Целта на такъв курс е да даде вярната насока при всеки човек индивидуално как да изпълнява комплексите в домашни условия.
Освен това контактите между отделните курсисти улесняват обмяната на информация и по-бързо се откриват допусканите грешки в практиката. Атмосферата по време на занятията е такава, че предразполага към хармонизация.

Д-р Коста НИКОЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Март 2021 април 2021 Май 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.