Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Имунна система » Алергия

Хранителните алергии

* Каква е връзката между алергичната реакция и стреса

Алергията е специфична реакция на тялото след въздействието на определена субстанция. По-точно казано, това е един погрешно насочен отговор на имунната система. Трябва да се прави разлика межу алергията и непоносимостта към дадена храна. Симптомите на тези две категории може да си приличат, но при непоносимостта към дадена храна няма реакция от страна на имунната система. Затова симптомите се проявяват по-бавно. Непоносимостта към дадена храна може да се прояви след час или дори чак на следващия ден след нейното изяждане. Истинската алергия обаче проявява симптомите си отчетливо и незабавно.

Когато е налице алергия към храната,

тялото ви се мобилизира, за да отхвърли неприемливото вещество

по същия начин, по който би отхвърлило една бактерия. Клетките ви започват да произвеждат токсини, които трябва да унищожават нашественика. Тези токсини причиняват характерните за алергията кихане, подпухване и сърбеж. Ако сте алергични към ядки, имунната система атакува безжалостно всяка изядена от вас ядка. Доколкото ядките са просто инертен материал, те остават незасегнати, но вие продължавате да изпитвате страничните ефекти от защитната реакция на организма.

Защо имунната система на един човек се мобилизира срещу ядките, докато тази на друг не го прави? На този въпрос няма ясен отговор. Налице е известна връзка между алергичните реакции и стреса. Даден човек може в продължение на години да проявява алергична реакция спрямо някаква храна или друга субстанция, след което алергията да изчезне за години наред. След което може отново да се появи внезапно, обикновено когато е налице някаква форма на стрес като например неприятности в работата или в личните отношения. Подобен стрес поставя имунната система в състояние на повишена възбудимост и дори хипервъзбудимост и тогава системата проявява алергична реакция. Така тя реагира подобно на свръхчувствителен капан за мишки, който взема хлопването на врата за присъствие на мишка.

Най-разпространените причинители на алергии са

млякото, житните растения и яйцата.

Аюрведа идентифицира и други вещества, които причиняват алергия при определени доши. Например фасулът и житните растения причиняват реакция при Вата-типовете. Доматите, прасковите и ягодите го правят с Пита, а млечните продукти алергизират Кафа. Ако въвеждането на тези храни в системата започне в твърде ранна възраст /както е нормално за житните растения и яйцата/ или ако въвеждането им стане в атмосфера на гняв и страх,

имунната система може да се програмира погрешно и вследствие на това да се развие алергия.

Начините на справяне с проблема са много, като най-очевидният е никога да не се употребява въпросната храна. Това дава резултат, но е избягване на проблема, а не неговото решение. Прилагат се тъй наречените удари, които обезчувствяват имунната система спрямо определени дразнители, като например ужилване от пчела, но този метод е неприложим при хранителните алергии.

Аз смятам, че най-доброто лечение се състои във временно избягване на проблемната храна и едновременно успокояване на имунната система с отвара от индийско орехче, кардамон, копър и джинджифил.

Тези подправки, използвани като билки, не намаляват защитната сила на организма спрямо бактериалната заплаха, а омекотяват прекалено натегнатият спусък на имунните реакции, които са в основата на алергията. Тези билки оказват и общ успокояващ ефект върху емоциите, който се отразява на цялата система съзнание-тяло.

Дийпак ЧОПРА

ЗАБЕЛЕЖКА.

Здравен център “Дар” има добре изработена методика за преодоляване на хранителните алергии, в която са включени очистване на организма, хомеопатия, рефлекторни масажи и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алергия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.