Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » „Дар“ препоръчва

Ако ви ухапе змия: запазете спокойствие

Живеем в страна с развит туризъм. Наред с даровете на природата обаче в планините и курортите ни дебнат едни от най-древните убийци на човека, змиите. У нас най-често срещаните отровни представителки са пепелянката (Vipera ammydotes), усойницата (Vipera berus) и каменарката (Vipera aspis).

Те принадлежат към семейство Viperide и се отличават с хеморагичен, хемолитичен и некротичен ефект на тяхната отрова. Това ще рече, че отровата не позволява на кръвта да се съсирва, убива клетките на тъканите, в които попадне, и разрушава червените кръвни телца, пренасящи кислорода в организма.

Симптоми

При ухапване се развиват местни и общи реакции. Местните реакции представляват болка, подуване, червеникаво-виолетов цвят в областта на вкарване на отровата.
Общите реакции се изразяват в ускорена сърдечна дейност, спадане на кръвното налягане, затруднено дишане, колапс, кръвоизливи по цялото тяло, гадене и повръщане.

Първа помощ

При първата помощ на пострадал от ухапване на змия, целта е да се попречи на отровата да се разпространи в организма. Засегнатият крайник се превързва стегнато над мястото на ухапване, като леко разхлабване на превръзката се прави на около 30 мин. Така по-малка част от кръвта на крайника постъпва в общото кръвообращение.

От раната трябва да се изцеди колкото се може повече кръв. За целта се препоръчва дори лекото й разраняване с джобно ножче, по възможност стерилизирано на огън. Полезно е охлаждането на крайника със студена вода, за да се забавят обменните процеси и кръвотока. Поглъщането на повече течности води до по-бързо елиминиране на отровата през бъбреците. Пострадалият трябва да съблюдава пълен физически и душевен покой. Ако е възможно, да бъде транспортиран на носилка. Така най-малка част от отровата се разнася из организма. Квалифицираната помощ се оказва след пристигане в най-близкото токсикологично отделение. Прилага се специфичен противозмийски серум и противотетаничен анатоксин. Вливат се течности и се прилагат обезболяващи лекарства и кортикостероиди.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение на 18.05 /събота/ от 18:30 до 29:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Април 2020 май 2020 Юни 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.