Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » „Дар“ препоръчва

Ако ви ухапе змия: запазете спокойствие

Живеем в страна с развит туризъм. Наред с даровете на природата обаче в планините и курортите ни дебнат едни от най-древните убийци на човека, змиите. У нас най-често срещаните отровни представителки са пепелянката (Vipera ammydotes), усойницата (Vipera berus) и каменарката (Vipera aspis).

Те принадлежат към семейство Viperide и се отличават с хеморагичен, хемолитичен и некротичен ефект на тяхната отрова. Това ще рече, че отровата не позволява на кръвта да се съсирва, убива клетките на тъканите, в които попадне, и разрушава червените кръвни телца, пренасящи кислорода в организма.

Симптоми

При ухапване се развиват местни и общи реакции. Местните реакции представляват болка, подуване, червеникаво-виолетов цвят в областта на вкарване на отровата.
Общите реакции се изразяват в ускорена сърдечна дейност, спадане на кръвното налягане, затруднено дишане, колапс, кръвоизливи по цялото тяло, гадене и повръщане.

Първа помощ

При първата помощ на пострадал от ухапване на змия, целта е да се попречи на отровата да се разпространи в организма. Засегнатият крайник се превързва стегнато над мястото на ухапване, като леко разхлабване на превръзката се прави на около 30 мин. Така по-малка част от кръвта на крайника постъпва в общото кръвообращение.

От раната трябва да се изцеди колкото се може повече кръв. За целта се препоръчва дори лекото й разраняване с джобно ножче, по възможност стерилизирано на огън. Полезно е охлаждането на крайника със студена вода, за да се забавят обменните процеси и кръвотока. Поглъщането на повече течности води до по-бързо елиминиране на отровата през бъбреците. Пострадалият трябва да съблюдава пълен физически и душевен покой. Ако е възможно, да бъде транспортиран на носилка. Така най-малка част от отровата се разнася из организма. Квалифицираната помощ се оказва след пристигане в най-близкото токсикологично отделение. Прилага се специфичен противозмийски серум и противотетаничен анатоксин. Вливат се течности и се прилагат обезболяващи лекарства и кортикостероиди.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.