Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Естеството на болестта

* Както дадена информация на умствено или емоционално равнище, така и микробът може да разболее
* Антибиотиците ­– мина със закъснител

За да се изяви болестта, трябва да са налице две предварителни условия:

  • поддържаща причина за болестта;
  • възбуждаща или отключваща причина.

Първото условие е свързано с предразположението на организма, а второто със стресора или стимула. За да се изяви определена симптоматика трябва да са налице и двете условия.

Според този модел „отключващите“ причини не са материални, а са винаги с динамична /енергийна/ природа, без значение дали са бактерии, вируси, гъбички или някакво въздействие като скръб.

Вярно е, че болестта се индуцира само вследствие на стрес върху организма. Все по-очевидно става, че стресорите не са само специфични бактерии, вируси или други патогенни микроорганизми, но и умствено или емоционално увреждащо въздействие /външно/, създаващо нова ситуация, с която организмът се справя трудно.

Ханс Селие е посветил на този въпрос цял трактат, озаглавен „Стресът на живота“. Както дадена информация, така и специфичен патологичен микроб могат да разболеят организма. Следователно, когато говорим за стимули или стресори /стресове/, ние имаме предвид информация, която е от значение за организма, и която се разпознава незабавно. Такива стимули наричаме „отключващи причини“ на болестта, докато вроденото предразположение наричаме „поддържаща причина“ на болестта.

Информацията или стимулите могат да бъдат възприети на:

  • умствено-духовно ниво;
  • емоционално-психично ниво;
  • физическо-инстинктивно ниво.

Чрез възприетите на умствено и емоционално ниво стимули могат да се отключат различни болести. Психосоматичната медицина се занимава изключително с тези състояния. Всички такива влияния проникват в системата чрез чувстването и мисленето, а последствията могат да се почувстват на всички равнища: умствено, емоционално или физическо, в зависимост от предразположението.

Този тип стрес в никакъв случай не е „физичен“, а е динамичен и енергиен. Подобен динамичен, енергиен процес се развива и когато организмът се разболее под влияние на стресори, които на пръв поглед са напълно материални /микроорганизми, бактерии, вируси и др./.

Болестта ще се изяви само ако вибрационните честоти на стимула и организма съвпаднат.

В такъв случай незабавно се създава ново енергийно състояние и това води до промяна във вътрешната физикохимична среда по такъв начин, че специфичният вирус, бактерия и пр. да могат да растат и да се размножават.

Нека поставим и друг въпрос: „Възможно ли е след срещата на организма със стресора в системата да се развият условия, които да помогнат мутацията на невинни микроорганизми в патогенни?“ Ето какво е виждането на Марк Лопе: „Като превръщаме телата си в бойни полета за химичен контрол над бактериите, ние разрушаваме естествения екологичен баланс на микроорганизмите, поддържащи хомеостазата на вътрешните и външните ни повърхности. Прекомерната употреба на антибиотици, като пеницилина например, може да е допринесла за създаването на благоприятна почва за епидемии от резистентни на антибиотици бактерии и може би дори на СПИН.“

Тези резистентни към антибиотици организми не са играчка. Много от тях притежават същите способности да причиняват болести като изместените от тях щамове. Нещо повече – те създават дълготраен риск, който все още не се е изявил и който заплашва днешното „защитено с антибиотици“ поколение американци. Инфекциите след 1980 г. бяха много по-трудни за лекуване и контролиране отколкото преди това.

Д-р Георгос ВИТУЛКАС

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.