Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Животът, смъртта и прераждането

Трите същности на живота

Според древните изследователи средната продължителност на човешкия живот е 100 години. Този период е организиран така, че да се постигне координирано и балансирано следване на трите кардинални принципа на живота: духовността, богатството и сексуалните удоволствия.

Човекът преминава през три етапа: детство, зрялост и старост. Детството продължава до 16-годишна възраст, зрелостта – от 16- до 70-годишна възраст, старостта – след 70 години.

Основното занимание в детството е получаването на образование; в зрелостта – забогатяване и удовлетворяване на сексуалните и еротични желания; по време на старостта – придобиване на заслуги в религиозните сфери, за да бъде освободена душата от повтарящия се цикъл на живота и смъртта.

На практика е невъзможно абсолютно точно да се разпредели следването на трите принципа в съответстващите им периоди от живота. Дейността през един период може да се съчетава с дейността в следващия. Например детето, получавайки образование, се готви за придобиване на богатство и за сексуални наслади в зрелостта. Така и юношата, който изпитва светски наслаждения, може едновременно да си помага за живота в съответствие с религиозните писания. Видовете дейност през различните периоди са взаимосвързани, за да се получат най-добри резултати във висшето развитие на разума и тялото.

Дхарма

Означава покорност спрямо наставленията на Шастрите, т.е. на свещеното писание на индусите. Задължително е спазването на религиозните правила, извършването на ритуали и жертвоприношения. Препоръчва се човек да не яде месо, да не убива животни, да не краде, да не прелюбодейства и да не използва възбуждащи напитки.

Артха

Означава придобиване на знания, богатства, скъпоценни метали, коне, слонове, монети, продукти, съдове, мебели, кожени изделия, украшения, облекло и т. н. Всичко това е необходимо за удобен и щастлив живот. Мъжът може да придобие всички тези неща, като следва инструкциите на държавните чиновници или на хора, компетентни в селското стопанство или търговията.

Кама

Означава получаване на чувствени наслади чрез петте сетива – слух, зрение, осезание, вкус и мирис, ръководени от разума и порива на душата. Към Кама се числят от сексуалните до светските удоволствия.

Човек може да постигне висше щастие, като съчетава целите, поставени от Дхарма, Артха и Кама. Хората трябва да действат така, че да не поставят под заплаха плановете си за по-добър живот и отвъдния свят, да не губят богатства, да бъдат приятни и привлекателни. Те трябва да правят всичко по силите си, за да постигнат, ако не всичките три, то поне една от целите. Никога не бива да предприемат нещо, което да послужи за една, а да навреди на друга цел.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Животът, смъртта и прераждането“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
петък (21 декември) от 19 до 20:15 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.