Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Възможностите на човека

Когато ученето не върви...

Когато си в стресово състояние, прекалено завладян от емоциите или животът ти преминава в гняв и страх, органите се задръстват и нивото на твоята функционалност се снижава. Изразходва се много енергия и ставаш безчувствен, губиш живота си и игривостта си. Трудно усвояваш новото, а ако се опиташ на учиш, това, което научиш, няма да бъде усвоено трайно и няма да го направиш част от себе си. В даоската система се счита, че нашите органи, сетива и части на тялото вземат участие при ученето.

Когато си в стресово състояние или уплашен, всички органи и сетива са затворени. Например, когато не харасваш някого, тялото не иска да приеме индивида и поради това не е способно да възприеме идеите и учението на този човек.
Кои са основните източници на енергия за успешното учене?

Слухова енергия

Основните й източници са бъбреците и свързания с тях пикочен мехур. Когато бъбреците функционират по-добре, ще си по-жизнен и поради това ще си способен да усвояваш по-добре. Бъбреците са свързани с отворите на ушите. Здравите бъбреци повишават остротата на слуха, което подобрява усвояването. Ако ли пък е увреден пикочният мехур, това ще засегне и функцията на бъбреците.

Сила на речта

Основните източници на силата на речта са сърцето и свързания с него орган – тънкото черво. Сърцето осигурява духа за усвояването и е седалище на радостта. Без ентусиазъм или дух за учене, усвояването ще е много трудно.
Тайната на учението е в радостното отношение и насладата. Сърцето освен това е седалище на уважението и честността. Езикът е свързан със сърцето и когато връзката е свободна, можеш да започнеш да приемаш и систематизираш ума, асимилирайки това, което усвояваш. Ако тънкото черво има някакви проблеми, това засяга функцията на сърцето.

Визуална енергия

Нейните източници са черният дроб и жлъчката. Когато черният дроб работи нормално, ти си по-настойчив, можеш да вземаш повече решения и може да обединиш нещата, които си усвоил. Отворът на черния дроб са очите. Когато черният дроб е болен или слаб или си в стрес и ядосан, не можеш да вземаш решения и зрението ти се уврежда, затруднявайки систематизирането на ума на това, което виждаш и синтезирането на онова, което си усвоил.

Енергия на възприемането

Нейните източници са далакът и стомахът. Далакът осигурява доброто чувство за включване. Неговият отвор е устата и взаимодейства със силата на речта, гласа и усвояването на това, което учиш. Стомахът е свързан с далака. Когато стомахът е в добро състояние, ще си по-възприемчив към новите мисли, идеи и начини.

Обонятелна и кинестетична енергия

Нейни източници са белите дробове и дебелото черво. Белите дробове са свързани с добрите подбуди и техните отвори са носът и кожата. Включени са в кинестетичното усещане, сензорите в кожата и усещането за допир, повишавайки по този начин осъзнаването на заобикалящите обстоятелства и възможността за усвояване. Дебелото черво те прави по-отворен физически и умствено. Когато имаш запек, си по-затворен, не си отворен за нови идеи и нямаш желание за промяна. Дебелото черво е свързано с белите дробове и подпомага функциите им.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Възможностите на човека“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.