Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Далай Лама
Следвай трите принципа: 1. Уважавай себе си. 2. Уважавай останалите. 3. Отговаряй за действията си.

Рубрики

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Бъдещето на човечеството

Чашата на Граал

* Това е чашата на Амрита, или на Безсмъртието

Символично чашата на Граал се възприема не само като чаша на живота, но също така и като книга на живота, която определя живота на героя и предсказва неговото бъдеще. Та нали чашата на Граал, разглеждана от гледна точка на езотерическата наука, символизира чашата на сърцето /или сърдечния център/, която в действителност е истинската „книга на живота“ на човешката душа, свещени писмена за постиженията на неговия дух и мъдростта на вековете.

Колко най-възвишени символи се събират в понятието за чашата, която в съзнанието на човечеството винаги се е свързвала със светиня. Това е чашата на Амрита, или на безсмъртието, чашата на духовната красота. Тя може да бъде отъждествена с чашата на

духовния подвиг

и жертвите на всички религиозни учения, към които са се докоснали и от която са пили всичките Огнени Духове на земята, нагърбвайки се с непосилното бреме на земния живот, за да просветят съзнанието на човечеството, страдащо в своето невежество. Тази пламенна чаша на самопожертвованието са съзерцали Христос и Буда, Аполоний Тиански и Свети Сергий и други герои на духа.

„Символът на Чашата от древни времена утвърждава Служенето. Носещият Чашата е Носещият Подвига. Всичко най-високо за благото на човечеството се нуждае от този знак. Чашата на Граал и Чашата на Сърцето, отдало се на Великото Служене, е самият Космически Магнит. Сърцето на Космоса се отразява в този велик символ. Та нали Чашата притежава всички вековни ценности, които се събират около зърното на духа. И децата, и младите трябва да мислят за Чашата.“

Съкровеният огън

на сърцето е хранил и поддържал дълбокото убеждение на всички народи, че тази чаша, като въплъщение на висшето съвършенство, някъде съществува реално, а не само в легендите и митовете. Употребяваните в религиозните култове и в магическите действия сакрални чаши пазят свидетелство за отколешно знание. И светият съд на посвещението, символизира космическото знание и владичеството на духа в гръцките и египетските мистерии, и чашата на светото причастие...

От древноевропейските народи най-ярко прозрение за освещаващата Чаша на Граал се е пазило в легендите на келтите. В култовете на Зороастр е изобразена чаша с пламък. Същата пламенна чаша е гравирана върху сребърни предмети от времето на Соломон, а и по-рано.

Най-почитаемият предмет на източното съкровено знание – това е чашата на Буда, която последователите на Благословения Учител считали за велика светиня. Че такава чаша на Буда е реално съществувала го потвърждават не само будистките писания, но и разказите на очевидци. Китайският пътешественик Фа Сян в своите записки описва тази чаша, която е видял в манастир, специално построен за нея.

Ученията на Изтока

твърдят, че скоро ще настъпи новата Ера на Светлината и Братството на земята именно сега, когато сгъстяването на тъмнината и безумието на неверието разрушават основите на Културата на народите, а царящото огромно напрежение на разединението заплашва с гибел. Ще съумее ли съзнанието на човечеството към началото на необикновената ера наистина да се озари, като Чашата на Граал, да се запали с огъня на висшата мъдрост? И все пак най-добрите сърца на човечеството с вяра се вглеждат в бъдещето като на чудо. Действително, може би това чудо, това възпламеняване на Чашата на Граал незримо вече е започнало – точно сега в най-драматичния час на нашата история; започнало е в онези много чисти и предани съзнания, които независимо от заплахите на хаоса, усещат бремето на света и осъзнават неговата причина и пламенно жадуват да му помогнат, отдавайки своите най-добри творчески помисли за труд за благото на своите братя, хората на Земята.

Защото Чашата на Граал – това е съзнанието на човека, човешкото сърце и безкрайно ще бъде щастливо това сърце, ако съумее то да се възпламени с огъня на чистата любов към човечеството.

Рихард РУДЗИТИС

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Бъдещето на човечеството“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.