Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Полова система » Критическа възраст

Менопауза и хормони

* Хормонално заместителната терапия крие много рискове от рак и други усложнения в женския организъм

Менопаузата е резултат от намалена продукция на женски полови хормони - естрогени и прогестерон, които повлияват всички системи в тялото и най-вече циклите в женския организъм: менструален, бременност, раждане, спиране на репродуктивната възможност. С намаляването на тези хормони до много ниски нива, към които организмът постепенно се нагажда, много жени /по-малко от половината жени в западните общества/ получават характерните за менопаузата оплаквания. Това са горещи вълни, нощни изпотявания, нервност, сухота във влагалището, атрофия на маточната шийка, влагалището и матката, спадане на либидото. Тези хормони повлияват и костната плътност.

Съвременната медицина има концепцията, според която менопаузата е болестното състояние, при което с възрастта се появява „липса“ на жизнено необходим хормон. И за нейната профилактика се прилага хормонално заместителна терапия /ХЗТ/. Вярването, че постменопаузалните жени се нуждаят от определена субстанция, е довело до развитието на някои абсурдни схващания за болестите след 50-годишна възраст. В доста успешните маркетингови кампании за ХЗТ фармацевтичните компании са успели да представят лекарствата като много функционално средство за лечение на всички проблеми при всички по-възрастни жени, а не само при тези 40 на сто от тях, които имат оплаквания.

Днес ХЗТ се прилага не само при жени в менопауза, и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, инсулт и старческа деменция. Така постепенно ХЗТ се е превърнала в мит. Истина е обаче, че всички тези твърдения са построени върху пясъчна основа. Не случайно проф. Ян Ванденброке и колегите му от Катедрата по клинична епидемиология в университетската болница в Лайден, Холандия твърди:

„Вероятно имаме нужда от големи добре контролирани проучвания, преди да позволим на духа на универсалното профилактично средство да избяга от бутилката.“ Това предупреждение идва от наличието на

голям брой странични ефекти,

след използването на ХЗТ, някои от тях и потенциално фатални. И не само защото лекарите не са открили най-добрия начин на приложение на тези препарати и количеството на отделяните в кръвообращението естрогени не винаги е добре контролирано. Синтезираните хормонални средства драстично се намесват в най-фините функции на организма и в много случаи тотално го объркват.

Най-често ХЗТ се приема през устата. Така обаче не рядко се появяват редица стомашно-чревни оплаквания: гадене, повръщане, болки в корема, оригване, а може да се появи и жълтеница. Когато се приема във вид на лепенки, една пета от жените получават зачервяване и промени в цвета на кожата на местата на поставянето им. А ХЗТ във вид на имплатанти водят до стимулиране на ендометриума /маточната лигавица/ – потенциален

фактор за развити на ракови новообразувания,

като рискът е от 3 до 20 пъти над този при жени, неприемащи ХЗТ. При това тази стимулация на ендометриума при жени с имплатанти продължава 2 г. след спиране на естрогенната терапия.

Всъщност почти всички проучвания върху ХЗТ показват значителен риск от развитие на злокачествени новообразувания. Така 37 проучвания върху риска от развитие на рак на гърдата, анализирани заедно, показват, че дълготрайното приложение на естрогени повишава риска от развитие на рак на гърдата с 60%.

Нека спрем дотук. Ако решите, че всички рискове на хормонално заместителната терапия не си заслужава да я провеждате само за да облекчите горещите вълни, можете да се обърнете към нейните алтернативи.

Лин МАКТАГАРТ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Критическа възраст“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
20 септември (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

август 2019 септември 2019 Октомври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.