Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Други

Плоско стъпало

* Профилактиката е най-доброто средство да не получим плоско стъпало
* Специалните упражнения и общото укрепване на организма ще помогнат и в по-напреднала възраст

Плоскостъпието е доста широко разпространено сред млади и стари. Когато е вродено, то лесно може да бъде отстранено още в детските години с подходящи упражнения, стига родителите навреме да му обърнат внимание и да потърсят съветите на ортопед. В по-зряла възраст то може да настъпи в резултат на носене на неподходящи обувки, да бъде професионално /продължително стоене на крака/ или в резултат на общо отслабване на организма. Дори и съвсем нормално стъпало може да стане плоско, ако човек продължително време стои на крака, и то с неподходящи обувки на краката – най-вече това важи за жените.

Как да разберем,

дали имаме плоскостъпие и в каква фаза се намира то?

Намажете си ходилата с някаква мазнина и стъпете върху лист бяла хартия. Тялото трябва да бъде изправено, а двете стъпала да бъдат близко едно до друго, за да бъде равномерно разпределена тежестта върху тях. Върху хартията ще се отпечата долната част на стъпалото, която допира пода.

Сега отбележете с молив вътрешните краища на отпечатаното стъпало. След това разделете отпечатъка през средата с хоризонтална черта, която разделете на три равни части. Ако отразената част от вашето стъпало заема 1/3 част от хоризонталната линия, това означава, че стъпалото е правилно развито. Ако тази част от стъпалото заема половината от линията, това е предупредителен сигнал, ако заема цялата линия – налице е плоскостъпие.

Към най-честите отклонения, които са резултат най-вече от продължително стоене, спада сплеснатата предна част на стъпалото, тоест намаляване на извивката в предната част на стъпалото. Тази аномалия причинява болки при ходене и задебеляване на кожата на това място.

Лечението е комплексно.

Преди всичко, когато се работи в стоящо положение /келнери, продавачи, фризьорки, бръснари/, се носят обувки с дебели и меки подметки. Добър вариант са и обувките с връзки, обхващащи глезена. Те са от плат с изрязани пръсти и пети и това позволява краката да се проветряват. Всеки свободен миг трябва да се сяда и почива, като стъпалата са кръстосани и подпрени на външните краища – по една минута 3-4 пъти на час.

Допълнителните упражнения са много и те трябва да се правят постоянно. Това са подскоци, бягане, ходене. Например бягане с боси крака по мокра трева, по плитка вода върху чакъл или пясък /морския бряг/, ходене по неравен вълнист терен с еластични, меки обувки с тънки подметки, ходене боси с високо вдигнати пети, маршировка пети-пръсти /осем крачки с високо повдигнати пръсти на пети, осем крачки с високо вдигнати пети на пръсти/; хващане с пръстите на краката на хартиено топче, парцалче, камъче с всяко стъпало поотделно и др. Необходимо е общо укрепване на организма, засилване на кръвообращението, намаляване на телесното тегло, когато то е наднормено. Само след месеци упорита работа резултатите ще бъдат налице.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.