Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За семейството

За семейството » За вас, жени!

Боязливостта

* Най-доброто лекарство от плахостта е в самите вас

Познавате ли това мъчително неразположение, това вечно наказание, тоя страх на душата, който се нарича боязливост? Нищо не е по-жестоко от това притеснение; щом ви обземе, сбогом красота, грация, елегантност. Тя унищожава всичко, което е хубаво, за да изглежда неловко.

Колко очарователни момичета стават необщителни, избягвайки обществото, събиранията, поради страх да произнесат дума, да направят движения, да понесат погледите. Три четвърти от хората съдят за подобните си по това, което виждат. Но щом едно приятелство се установи с някой любезен събеседник, неразположението изчезва, ледът се разтопява, мислите се свързват, лицето се оживява. Настъпва пълна метаморфоза.

Но такъв случай да се покаже, да я видят такава, каквато е, не се случва винаги. Най-често никой не идва на помощ на боязливостта, дори като че ли не забелязват, че глупостта й е само повърхностна, и тя чувства, че страданието и досадата й се увеличават.

Боязливостта! Тя е буен поток, който изглежда като тиха река.

Тази плахост обаче не е неизлечима и е възможно напълно да я излекуваме или поне да я намалим значително. И лекарството е в самите нас; трябва само да употребим за тая цел волята си, състояща се от кураж и разум.

Запитайте се: защо се смущавате? Защо не смеете да говорите в обществото? Защо се измъчвате, например, когато ви гледат? Защо хиляди и хиляди неща ви се струват непреодолими, ако ги изпълнявате пред обществото? Щом извършите този изпит на съвестта си, ще видите, като възпроизведете нещата в истинската им стойност, че ще ви изглеждат по-прости и как болното въображение може да ги реформира чрез преувеличение.

Стендал е казал: „Най-голямата наслада, която можем да изпитаме, е да бъдем доволни от себе си“. То е също най-доброто средство да победим боязливостта.

Никой не е съвършен в тоя свят.

Може би да знаете този или онзи ваш недостатък /физически или морален/, но наред с този недостатък сигурно имате и добри качества, които вие имате удоволствие да установите.

Може би, госпожо, лицето ви не е хубаво, но не притежавате ли чудесно тяло, и не се ли обличате с шик, на който мнозина ви завиждат! И вие, госпожице, нима ще се отчаяте, понеже не сте висока и се считате дебеличка? Хайде, де! С хубавите зъби и очи, които имате, вие можете да плените всекиго. А вие? Не сте учена, малко сте чела, само че във вас има такава привлекателна доброта, че без друго ви се доверяват. А вие, която накуцвате малко, имате прелестен овал, прекрасни коси и затова се възхищават от вас.

Всяка от вас има нещо за харесване, за обичане, бъдете уверена в това и ще бъдете спасена.

Всяка жена може да привлече един скъпоценен съюзник: здравето. Здравето се отразява в стойката, в грацията на тялото, в приятната походка. То именно установява моралното равновесие, следователно и доброто настроение, което е не само опора на щастието, но също и една от тайните за поддържане на красотата. Сияйната душа развеселява лицето и му придава особен чар.

Натали ДАВИНИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, жени!“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
20 септември (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 ноември 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

август 2019 септември 2019 Октомври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.