Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йогийски практики

Моите първи крачки в Йога

Това беше отдавна. Бях на 17 години, когато започнах моето учение по индийска философия и санскритски език през 1917 г. и се натъкнах в Първата част на Йога сутрите на Патанджали на едно място, което веднага ме накара да изостря вниманието си. Това беше 35-ти афоризъм, който гласеше:

„Онези форми на концентрация, които предизвикват необикновени сетивни възприятия, въздействат върху упоритостта и твърдостта на мисловния орган.“

Коментарът на Свами Вивекананда за това място гласи следното:

„Това следва съвсем естествено от концентрацията /дхарана/. Според йогите чрез концентрация на мисловния орган на върха на носа се усещат чудесни благоухания след няколко дена, при концентрация върху корена на езика се чуват звуци, при концентрация на върха на езика се усещат чудесни вкусови възприятия, а при концентрация на мисълта в средата на езика се придобива чувството, че човек идва в допир с нещо. Но ако на някой мисловният орган е неспокоен и той поиска да изпълни някое от тези упражнения на йога, без да има доверие в тях, в такъв случай ще изчезне неговото съмнение, когато след известно време на упражненията той изпита сам тези въздействия върху себе си, и тогава той ще покаже и прояви търпение.“

Тези думи като че ли ме хипнотизираха и омагьосаха. Сякаш пред мен изведнъж се откри пазеният от хилядолетия вход във вътрешността на огромната Хеопсова пирамида. Аз се запретнах с фанатично усърдие на работа – концентрация във върха на носа – всеки ден сутрин по 15-20 минути, без да прекъсвам това нещо дори за един ден.
И резултатът не закъсня: след двадесет дни внезапно дойде като гръм от ясно небе едно постоянно усилващо се, почти болезнено чувство на сърбеж във върха на носа,

един извънредно приятен аромат.

Това продължи за части от секундата, за да изчезне веднага наново, но то ми помогна, за да се пренеса в една екстазна радост, чиито следи ясно усещах целия ден.

След около 12 дни дойде и жадуваното благоухание и остана няколко мига по-дълго. След време вече можех да предизвиквам „небесното благоухание /дивйагандха/, което продължаваше по няколко секунди. Установих твърдо, че можех да го предизвиквам навсякъде по желание - сред тълпата хора, на плажа, на пазара, където се усещаше ароматът от Бог знае какви ли не предмети и неща.

Аз бях изпълнен с радост и вече достигнах до едно истинско възприятие, едно истинско „помирисване надалече“. Примерно, аз вече можех да почувствам зад четири стаи най-слабия мирис на газ в кухнята. Или можеше от жилището ми да се почувства благоуханието на цветя, които стояха зад затворените прозорци в съседното жилище.

Обяснението на този феномен е ясен:

чрез постоянна концентрация във върха на носа, но много повече във чувстването му, дъхът /дишането/ секва моментално. Вследствие на това изпитва неволно желание да помирише вдишвания въздух, като че ли очаква всеки миг да долови някакво благоухание. Истинската концентрация във върха на носа обаче играе една подчинена роля, за да започне желанието за помирисване.

Това постоянно нарастващо желание възбужда лежащия над небцето обонятелен нерв или по-право нерви, „подостря ги“, така че благодарение на това те ще бъдат поставени на „по-къси вълни“ и по този начин са в състояние да долавят фини миризми, които са непостижими за „нормалния“ човек поради свръх голямата отдалеченост. Тази способност, силно развита чрез постоянно упражняване, не се губи напълно, а свръхусещането на обонятелните нерви се запазва, даже когато изчезне първоначалния феномен.

Борис САХАРОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.