Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Кафе

Злоупотреба с кафе, черен чай и кока-кола

Природосъобразният начин на живот е несъвместим с употребата на тези стимуланти. Употребата на кафе и черен чай се сравнява с удара на камшик върху коня, който изкачва с последни усилия товара по нанагорнището.

Основното действие на кафето и черния чай се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Една чаша кафе може да съдържа от 0,1 до 0,25 г кофеин. Тази доза е достатъчна, за да предизвика у някои хора нервна възбуда, безсъние, сърцебиене или прескачане на сърцето /екстраполия/. При други се наблюдава обратен ефект: те стават отпуснати и сънливи.

Кафето и черният чай стимулират мозъка, но без да му осигуряват необходимите хранителни вещества.

След дълга работа на празен ход се появява невроза или неврастения.

Кофеинът действа като сигнал за черния дроб, който започва превръщането на гликогена в гликоза, и включвайки цяла верига от биохимични процеси, води до изтощаване на редица ключови органи в организма.

Ето защо съвсем неприемлива е употребата на кафе и черен чай от хора с лабилна нервна система или с неврози, с повишена двигателна активност. Те са противопоказани при хора с киселинност на храносмилателната система, с повишена функция на щитовидната жлеза /тиреотоксикоза – Вж. това заболяване/ и др. подобни неразположения, тъй като двети напитки имат силно кисела реакция, която дразни лигавицата на стомаха и червата. В противен случаи след време могат да се развият гастрити, язви, запек, колити и др. Изчерпват се също така алкалните резерви на организма: натрият – от стомашно-чревния тракт; калият – от мускулите; калцият – от костите. Бременните жени, които пият кафе и черен чай, рискуват децата им да се родят с калциев дефицит.

Кафето и черният чай са богати на кадмий. Тозо елемент е токсичен за всички процеси в организма и има кумулиращ /натрупващ се/ ефект. Неговото натрупване води до цинков дефицит, хипертония и сърдечния усложнения. Цинкът активира над 25 ензима, влияе върху въглехидратната и фосфорната обмяна, синтеза на нуклеиновите киселини, растежа и нормалното развитие на половите органи, лечението на раните, разтваря холестероловите плаки, поддържа простатата в добро състояние.

Киселата реакция, която предизвикват двете напитки, стимулира и поддържа развитието на гнилостните микроорганизми в червата и подтиска развитието на полезната чревната микрофлора. След време настъпва самоотравяне на организма, което удря първо по черния дроб, който постепенно загубва обезвреждащата и очистващата си функция. Кожата по лицето потъмнява и се сбръчква, около очите се появяват кафяви кръгове, лицето и тялото се изпъстря с кафяви бенки. Това са категоричните признаци, че в организма има голямо количество токсини и че черният дроб се задъхва. Хората, които употребяват 1-2 чаши кафе дневно, допълнително рискуват два пъти повече да заболеят от рак на панкреаса.

Освен това способността на кофеина да се натрупва след продължителна употреба в организма довежда до хронична интоксикация, известна като кафеизъм или кофеинизъм. Човек става зависим от кофеина, както може да бъде зависим от тютюна, алкохола, лекарствата и наркотиците. Употребяващият кафе и черен чай търси ефект от тях, като увеличава все повече и повече дозата, като се включва по този начин в порочен кръг.

Така постепенно възникват промени в психиката, изразени най-често с повишена възбудимост и раздразнителност. Може да се стигне и до по-тежки психични отклонения.
От видовете кафе най-вредно е нескафето.

С кафето е свързан и друг проблем. Обикновено кафето върви с цигара и алкохол и обратно цигарата и алкохолът теглят след себе си кафето. Така вредата от кафето нараства многократно.

За кока-колата. Вече цяло столетие тя шества по земята, но съжаление на за добро на хората, а като чисто търговски продукт за печалба; тя има огромен успех най-вече заради своята агресивна реклама. Тя е създадена от американския аптекар Пембертон от листата на храста кока /от същите тези листа се произвежда кокаинът/ и семената /орехчетата/ на дървото кола. Нашите възражения по отношения на тази напитка са следните: тя е газирана, поднася се студена, съдържа кофеин и голямо количество захар /21,5 г на 200 мл/; не на последно място, има висока цена.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Кафе“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.