Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Лекарствена болест

Лекарствена болест на стомаха, черния дроб, бъбреците

През последните десетилетия фармацевтиката навлезе масово в живота на хората. В резултат на използването на съвременни методи на изследване бяха създадени голям брой лечебни средства, непознати на класическата фармакология: антибиотици, химиотерапевтици, хормони, витамини, транквилизатори и др. Достигна се до същински лекарствен взрив. Докато през VII и VIII век са били синтезирани само 10 ценни лекарствени средства, днес тяхната бройка е няколко хиляди.

Успоредно с лавината от нови лекарствени средства през последните години зачестиха и съобщенията за вредни и страничните действия на лекарствата, за нарастващата им масова употреба и злоупотреба.

Същинската честота на лекарствените увреждания е трудно да бъде установена. Приема се, че приблизително 20-25 % от заболяванията в индустриално развитите страни се обуславят от лекарства. Според частични проучвания 30-35 % от лекуващите се в болничните заведения в САЩ са с лекарствена болест. Може да се каже, че не съществува съвременно лекарство, което да не уврежда здравето, че не съществува орган или тъкан, които да не могат да бъдат лекарствено увредени.

Все пак тези увреждания са по-чести и по-тежки при някои лечебни средства и в определени органи и системи на организма.

Лекарствени увреждания на храносмилателните органи. Лигавата ципа на стомаха обикновено първа влиза в контакт с лекарствените средства. При поемане през устата тези средства попадат в стомаха непроменени и във високи концентрации, което обуславя и честите увреждания на лигавицата. По приблизителна преценка над 30 % от случаите на гастрит имат лекарствен произход. Възпаление на стомашната лигавица може да предизвика всяко лечебно средство, но особено чести и тежки увреждания се наблюдават при употреба на някои антибиотици и сулфонамидни препарати, сърдечни и пикочогонни средства, противоревматични лекарства /ацетизал, бутадион, кофеин/.

Голямо практическо значение поради честота има гастритът, получен от употреба на лекарства, понижаващи кръвното налягане: резерпин и сходните препарати и комбинации. По-чести и по-тежки увреждания на лигавицата се наблюдават, когато лекарствата се поемат на празен стомах. Лекарствените гастрити в повечето случаи са сравнително леки. Те се изявяват със загуба на апетит, тежест или болка под лъжичката, гадене, повръщане, които след спиране на лекарството обикновено отзвучават. Нерядко обаче се явяват тежки и продължителни увреждания, които оздравяват трудно и след прекратяване на лечението.

Особен интерес представлява т. нар. лекарствена язва на стомаха. Тази язва се наблюдава при 10-15 % от лекуваните с хормони на кората на надбъбречните жлези /кортизон, преднизолон, кортансил/ и при 7 % от лекуваните с ацетизал, салицилови препарати и други противоревматични средства. Единични случаи са описани и при лечение с антибиотици, резерпин, противодиабетни средства. Лекарствената язва на стомаха протича обикновено много тежко, със силни болки, масивни кръвоизливи, чест пробив.

Тънкото и дебелото черво също се увреждат от медикаменти. В повечето случаи се касае за бързо преминаваща болка, диария, подуване на корема. Сравнително рядко след употреба на някои антибиотици с широк спектър на действие и сулфонамидни препарати може да се развие т. нар. мембранозен ентероколит, който за завърши фатално. При лечение с хормони на кората на надбъбречните жлези може да се наблюдава пробив на червата. При лечение с широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди може да се развие едновременно увреждане на лигавицата на устата и на правото черво, което се изявява клинично със сърбеж, разязвяване, болка при гълтане и болка при ходене по голяма нужда.

Лекарствени увреждания на черния дроб. През последните години те нарастват заплашително. Известни са няколкостотин медикамента, които могат да увредят черния дроб. Най-често употребявани са сулфонамидните препарати, някои противодиабетни средства /хлорпропамид/, антибиотиците, някои противотуберкулозни средства, противозачатъчните средства, успокоителните, сънотворните и противоревматичните лекарства. Клиничните изяви на лекарствените увреждания на черния дроб са разнообразни: от едва уловима жълтеница до тежък, завършващ фатално хепатит. В много случаи се наблюдават прояви, подобни на вирусния хепатит.

Лекарствени увреждания на бъбреците. Бъбреците играят важна роля при биотрансформацията на лекарствените средства в организма. По-голяма част от медикаментите се излъчват в променена или непроменена форма през бъбреците, могат да достигнат увреждащи концентрации. Приема се, че около 30 % от бъбречните заболявания се обуславят от лекарствени увреждания. Макар че такива увреждания могат да се получат при всяко лекарство, някои лекарствени средства са особено опасни: сулфонамидни препарати /специално старите сулфонамиди: сулфатиацол, стрептоцид/, антибиотици /стрептомицин, гентамицин, колимицин, канамицин, неомицин/, някои хормони и пикочогонни средства. Проявите на лекарствените увреждания на бъбреците варират в твърде широки граници: от едва доловими следи на белтък в урината до тежки нарушения на бъбречната функция. Заслужава да се отбележи, че в много случаи лекарството активира предшестващо непроявено бъбречно заболяване.

Поради своето широко разпространение през последните години особен интерес представлява т. нар. фенацетинова нефропатия - тежко увреждане на бъбреците при продължителна злоупотреба с болкоуспокояващи средства и най-вече с фенацетин.

Подобно болестно състояние може да се получи и при злоупотреба с пирамидон, ацетизал и аналгин или с техни комбинации: седалгин, саридон. Увреждане на бъбреците настъпва при продължителна /години наред/ употреба на големи дози медикаменти, до 10-20 таблетки дневно. Фенацетиновата нефропатия е била описана най-напред в Швейцария, но понастоящем се среща в Германия, Франция, САЩ, Австралия. Боледуват по-често жени. Началото е неясно и неуловимо. Болестта се разпознава едва в напреднал стадий. Ако злоупотребата с лекарства се прекъсне навреме, увреждането на бъбреците може да се предотврати.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лекарствена болест“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 31.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.