Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Лекарствена болест

Лекарствени увреждания на организма

Лекарствени увреждания на сърдечно-съдовата система. Отдавна е известно, че редица лекарства могат да нарушат сърдечната дейност. Забяване на пулса са наблюдава при употреба на дигиталисови препарати, резерпин, обсидан, а ускоряване – при лечение с атропин и препарати на беладоната, кофеин. Интерес представлява т. нар. лекарствена гръдна жаба, която се развива при употреба на дигиталисови препарати, противотуберкулозни лекарства /изониацид/, хормони на кората на надбъбречните жлези. В някои случаи може да се стигне до инфаркт на миокарда. Редица лекарства – витамин D, резерпин, хормони на кората на надбъбречните жлези, при продължителна употреба водят до тежки изменения на кръвоносните съдове, подобни на тези при атеросклерозата. Наблюдавани са тромбофлебити и тромбози при употреба на някои антибиотици и на хормони на кората на надбъбречните жлези.

Лекарствени увреждания на дихателната система. Редица лекарствени средства могат да подтиснат дишането дори до неговото спиране. Известни в това отношение са морфинът и другите опиати. Подобен ефект имат и някои съвременни сънотворни и успокоителни лекарства: диазепам, торекан, някои антибиотици /хлорамфеникол/ и химиотерапевтици: нелидикс.

Други лекарства: кордиамин, кардиотоник, кофеин, новфилин, могат да възбудят дишането и дихателните движения. При лечение с допегит, гванетидин, резерпин и други лекарства, понижаващи кръвното налягане, може да се наблюдава набъбване на лигавицата на носа. След употреба на орафуран, някои антибиотици, обсидан и резерпин са наблюдавани тежки пристъпи от бронхиална астма. Известна е т. нар. орафуранова пневмония, която може да се развие даже след една-две таблетки от лекарството. Клинично протича доста бурно и драматично. В някои случаи заболяването може да се затегне и да доведе до склероза на белите дробове. Описани са също лекарствени плеврити, оток на белия дроб, запушване на кръвоносни съдове.

Лекарствени увреждания на кръвта и кръвотворните органи. Наблюдават се твърде често особено след употреба на някои болскоуспокояващи средства /амидопирин, фенацитин, хинин/, противодиабетни лекарства /диабецид, хлорпропамид/, сулфонамидни препарати, антибиотици /стрептомицин, хлороцид/, транквилизиращи лекарства /транквилан, диазепам/. В повечето случаи се увреждат главно червените кръвни клетки, но могат да се получат увреждания се изявяват по различен начин: от леки едва доловими анемии до тежко и невъзвратимо поразяване на кръвотворните органи.

Лекарствени увреждания на костите и ставите. Редица лекарствени средства могат да увредят костите. Особено чести и тежки са уврежданията при лечение с хормони на надбъбречните жлези. Тези хормони поразяват обикновено костите на крайниците и гръбначния стълб и нерядко се проявяват с наглед немотивирани костни счупвания. Болки в костите и жълто оцветяване на зъбите /специално у децата/ могат да се наблюдават при лечение с тетрациклин. Ставни болки /т. нар. лекарствен ревматизъм/ се наблюдават често при употреба на барбитурови сънотворни средства и противомаларийни лекарства.

Лекарствени увреждания на кожата. Тези увреждания са твърде чести; до 20 % от кожните заболявания имат медикаментозен произход. Могат да възникнат както при местно, така и при вътрешно прилагане на лекарства.

Често явление е появата на зачервяване, сърбеж и разнообразни обриви при прилагане на мазила, пудри и лосиони, съдържащи сулфонамидни препарати, антибиотици /пеницилин/, новокаин, хинин, йод, салицилови съединения, живачни съединения, борова киселина. Употребата на някои дезодоранти и други козметични средства често причинява тежки и упорити кожни увреждания. Заслужава да се отбележи, че вазелинът може да доведе до загрубяване и потъмняване на кожата.

Кожни увреждания могат да възникнат и при вътрешно поемане на голям брой лекарства: хинин, сулфонамидни препарати, антибиотици, йодови съединения, амидофен, аналгин. Най-често в подобни случаи се касае за копривна треска, но са възможне и тежки увреждания.

Космите и ноктите също могат да се увредят при приемането на различни лекарства.

Лекарствените увреждания на зрението и слуха. Тези увреждания са твърде чести и могат да засегнат важни структури и функции на очите и ушите. При лечение с противосъсирващи средства често се наблюдава окапване на веждите и миглите. Редица антибиотици при местно прилагане могат да предизвикат тежко възпаление на клепачите и очните лигавици. Препаратите на беладоната и атропина често дават нарушение на близкото виждане и повишаване на вътреочното налягане. При предозиране на противоглистното лекарство сантонин болните в началото виждат предметите обагрени във виолетово, а след това обагрени в жълто.

Отдавна е известно, че продължителното вземане на хинин и други противомаларийни средства уврежда ретината на окото. Предозирането на хинина може да предизвика слепота порадя засягане на очния нерв. Продължителното прилагане на кортизонови капки в окото често води до помътняване на лещата – кортизонова катаракта /перде/.
Средното и вътрешното ухо се увреждат често при лечение с някои антибиотици /стрептомицин, гентамицин, канамицин/, хинин, арсенови препарати, някои диуретични средства, витамин D. Проявите на тези увреждания са понижение до пълна загуба на слуха, мъчителен и трудно лечим световъртеж, загуба на равновесие.

Увреждания от противозачатъчни лекарствени средства. В последно време тези средства намират все по-широко разпространение. Понастоящем всяка трета жена в плодоносна възраст употребява противозачатъчни лекарствени средства.

Продължителната употреба на такива средства причинява увреждания на черния дроб /от лек хепатит до рак/, жлъчнокаменна болест, повишаване на кръвното налягане, тежки нервно-психични смущения, хроничен колит, бъбречни увреждания, пристъпи от стенокардия, полови смущения, рак на гърдата.

Предотвратяването на лекарствените увреждания може да се постигне с редица мерки, насочени към регулиране на употребата на лекарствените средства:

  1. Лекарствените средства, свързани с по-голям риск за увреждане на здравето /антибиотици, сулфонамиди, болкоуспокоителни, сънотворни/, трябва да се вземат само по лекарско предписание. Самолечението се избягва.
  2. Необходимо е стриктно да се спазват дозировката и начинът на прилагане, предписани от лекаря.
  3. През време на лечението с антибиотици, сулфонамидни препарати и хормони се изследват редовно урината и кръвта.
  4. Трябва да се внимава върху предписания хранителен режим. Някои лекарствени средства трябва да се поемат задължително след ядене и често с алкални минерални води.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лекарствена болест“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 31.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.