Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолни увреждания

Алкохолни увреждания на сърцето, дихателната система, психиката

От сърдечно-съдовите нарушения при алкохолизма най-голямо внимание заслужават алкохолната /посталкохолната/ кардиалгия и алкохолната кардиомиопатия.

Алкохолна /посталкохолна/ кардиалгия. Тя се наблюдава в първия стадий на алкохолизма. Появява се с болка в сърдечната област. Болката е продължителна, тъпа или пробождаща и се появява най-често след физическо натоварване. Болните се оплакват още от главоболие, световъртеж, позиви за повръщане и изпотяване. При преглед се установява ускорена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане и треперене на горните крайници.

Алкохолна кардиомиопатия. Среща се по-често сред болните във втория и третия стадий на алкохолизма. Проявява се с ускорена сърдечна дейност, задух при физически натоварвания и нарушения в сърдечния ритъм.

Алкохолната /посталкохолната/ кардиалгия и алкохолната кардиомиопатия налага намесата на лекар интернист или кардиолог.

Алкохолни увреждания на дихателната система. Проявяват се с клиничната картина на трахеобронхит и емфизем на белите дробове. Болните се оплакват от кашлица, която е особено мъчителна сутрин, както и от задух при незначителни физически натоварвания.

През втория и третия стадий на алкохолизма се срещат и редица сексуални разстройства, които са резултат на токсичното увреждане на редица жлези с вътрешна секреция, в това число на половите жлези. Сексуалните разстройства могат да създадат чувството за малоценност у болния, да влошат отношенията в семейството и по този начин да дадат тласък в развитието на алкохолизма. Установяването на сексуални разстройства при алкохолиците налага незабавното им лечение.

При много от хората, които имат различни телесни разстройства, причинени от алкохола, с прекратяване на употребата на алкохолни напитки тези разстройства значително намаляват или изчезват напълно. Намаляването или изчезването на телесните разстройства зависи преди всичко от степента на уврежданията, причинени от алкохолната интоксикация, а също и от продължителността на въздържанието от алкохол. Поради това преди започване на лечението на телесните увреждания, които са в причинна връзка с алкохола, трябва абсолютно да се прекрати приемането на алкохолни напитки по какъвто и да е повод.

Острите психични разстройства, които се наблюдават при 15-20 % от алкохолно болните, налагат незабавно лечение в психиатрично здравно заведение. Психотичната продукция /сетивните измами – предимно зрителни халюцинации и налуднасти/ владее цялото съзнание на болния и определя поведението му, което създава реална опасност както за неговия живот, така и за живота на околните. Най-голямо практическо значение имат алкохолният делир, алкохолната халюциноза и алкохолният параноид. И трети болестни състояния възникват внезапно и се развиват бързо. Средната им продължителност е от 1 седмица до 3 месеца. Тяхното лечение се провежда в психиатрично здравно заведение.

Лечение

Лечение на алкохолната болест е много трудно, но възможно. То се извършва в специализирани болнични заведения. Опитът показва, че лечението изисква активното участие не само на лекаря и болния, но и на неговите близки. Без помощта на съпругата, родителите и приятелите не могат да се постигнат добри резултати. Всички те трябва да съдействат за постигане на общата цел: въздържанието. Всички трябва да знаят, че употребата на съвсем малко количество алкохолни напитки след проведено лечение причинява нова злоупотреба, връща болния към болестното приемане на алкохолни напитки със загуба на контрол, с болестно влечение и абстинентни явления.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолни увреждания“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Професионален курс по ирисова диагностика
8-9 и 15-16 юни 
Следваща гонг медитация
25 април (четвъртък)
от 18:30 до 20:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
18 и 19 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 11 март
и завършва на 28 април За постите

Март 2019 април 2019 Май 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.