Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Полова система » Менструални смущения

Менструални смущения в пубертетна възраст

Най-голяма е честотата на аномалиите в пубертетната възраст. Първата нормална менструация настъпва между 9 и 17 години. Обикновено тя е наследствен белег, предаван от майка на дъщеря.

Твърде ранната менструация /преди 8 години/, както и нейното отсъствие /аменорея/ след навършване на 17 години, подлежат на по-задълбочени хормонални изследвания. При първичната аменорея трябва да се търси и наличие на анатомична аномалия като липса на яйчници и матка.

В същото време първите нередовни менструации в пубертета не трябва да будят безпокойство у родителите и да създават неоснователна паника у девойките /такива случаи не са изключение/. Първоначалният хормонален стимул по веригата хипоталамус-хипофиза-яйчници. Настъпва менструация, която не е предшествана от овулация, затова е безболезнена. Цикълът е нерегулярен, съпроводен от по-оскъдно или по-обилно и по-продължително кървене /хипо- или хиперменорея/. Това може да продължи от няколко месеца до 1-2 години.

Закъснението на менструацията може да се дължи и на фоликулярни яйчникови кисти. Те са функционални и обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като изчезват след настъпване на поредната менструация. Ирисовата диагностика ги различава, което позволява тяхното проследяване.

Появата на първата болезнена менструация в пубертета /дисменорея/ е белег за наличие на овулация. Ако е твърде силна, тя се дължи на или на възпалителен процес в яйчниците, или на хормонален дисбаланс, усложнена от характерна за възрастта по-голяма чувствителност и нервност. Много рядко причината е недоразвита или прекалено наклонена напред или назад матка.

Причини

При всички споменати менструални смущения в пубертета се среща факторът наследство, но опитът на Здравен център “Дар” е показал, че те са повлияни до голяма степен и от начина на живот и хранителните навици. Поредицата от случаи на девойки и млади жени с аменорея, посетили нашия здравен център, са затвърдили нашето мнение, че бедната на белтъчини диета води до спомената аномалия. Установено е също, че дефицитът на цинк и витамин В /съдържат се в житните кълнове, бирената мая, рибата/ в организма предизвиква аменорея.

В стремежа си да бъдат слаби и привлекателни, момичетата се увличат по драстични и нефизиологични диети, които вредят на младия организъм.

Пубертетът е подходящата възраст за момичетата и техните родители да побеседват с лекар-природолечител, за да се избегнат грешките от нездравословни стереотипи и диети, и периодът на съзряването да премине по-гладко, без психични травми, както за девойките, така и за техните семейства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Менструални смущения“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.