Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Ракови заболявания » Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

 • Заболяването от различни видове рак зависи до голяма степен от географските условия. Така например най-разпространените видове рак – рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, млечната жлеза, се среща по-често в гъстонаселените райони. Анализът на заболяванията в зависимост от професията показал, че неочаквано високо равнище на рак на стомаха се среща сред жените, които работят в ресторантите, а рак на стомаха на стомаха и на черния дроб преобладава сред административните работници.
 • Група датски изследователи твърдят, че лекарствата против хипертония, както и успокоителните лекарства, увеличават три пъти риска от рак на дебелите черва. Смята се, че при метаболичните процеси в чревния тракт тези лекарства образуват канцерогенни вещества.
 • Червената детелина, богата на естраген, може да предотвратява в ранния му стадий развитието на рак на гърдата, смята д-р Джеймс Дюк от Департамента по селско стопанство на САЩ. Самият той с диагноза от 1986 г. за висока вероятност от рак на червата успешно е използвал в продължение на 10 г. именно чай от червена детелина като всекидневно профилактично средство и срещу това заболяване.
 • Терапията с лекарствени хормонални средства се прилага при жените като средство за лечение на възрастови заболявания и като профилактична мярка срещу остеопороза. Но изследванията показват, че жени, които са били подложени на този вид терапия в продължение на десет години, не само са били предпазени от остеопороза, но при тях значително се е повишил рискът от ракови заболявания, особено рак на гърдата.
  • Лимоновият сок неутрализира свободните радикали, които предизвикват ракови и други заболявания, показало едно изследване в здравната агенция на префектура Йогамата в Япония. Сокът трябва задължително да бъде прясно изстискан. 2 суп. лъж. сок от лимон преди ядене е препоръчителната доза, при която се проявява неговото неутрализиращо свойство.
  • Случаите на заболявания на рак на кожата са значително повече сред чиновниците, които са изложени всекидневно на флуоресцентно осветление, отколкото сред хората, работещи редовно на открито, било публикувано в реномираното британско сп. “Лансит”. Данните са били взети от съвместно изследване на английски и австралийски учени. Две нови проучвания, извършени в Медицинското училище към Университета в Ню Йорк, са потвърдили тези резултати. Оказва се, че такива привидно безобидни съоръжения като флуоресцентните светлинни тръби, са по-голям рисков фактор при кожно раковите заболявания, отколкото интензивната слънчева светлина.
  • Доматите предпазват от всички видове рак, без значение дали са сурови или в консерва, смятат учени от Харвард. Този извод бил препотвърден от проф. Майк Лийн и ботаника д-р Алън Крозиър от Университета в Глазгоу. Заедно с една компания за продажба на домати в Шотландия те започнали голямо изследване върху т. нар. флавоноиди в този зеленчук.
  През последните десет години изпъкна значението на флавоноидите като антиоксидант, който може да предпази не само от раковите, но и от сърдечно-съдовите заболявания. Проф. Лийн обяснява, че антиоксидантите трябва да се взимат чрез храната, а най-мощно действие в тази насока безспорно имат флавоноидите. Освен доматите те се съдържат в големи количества в плодовете и други зеленчуци.
  • Доктор Ото Вартбург, директор на Института за клетъчна физиология в Берлин “Макс Планк” и носител на Нобелова награда, смята, че главната причина за образуването на рака е недостигът от три витамина от групата В – рибофлавин, ниацин и пантеонова киселина, в тъкани, податливи на канцерогени. Според него широката употреба на тези витамини е най-сигурната защита срещу рака.
  • Навремето недалеч от Рим е имало огромен блатист район, наречен Понтийските блата. Той е бил идеално място за размножаване на маларийни комари и целият е бил заразен с малария.
  По решение на италианското правителство блатата са били пресушени; в резултат маларията изчезнала напълно. Италианските медици обаче направили поразително откритие. Докато преди в този район ракът не бил разпространен, сега, поколение по-късно, ракът бил разпространен, както и в останалите части на Италия.
  Учените са стигнали до извода, че честите маларийни атаки са стимулирали защитните сили на организма и са възпрепятствали образуването на тумори.
  • В Харвардския университет в САЩ всеки желаещ вече може да си изследва кръвта, за да получи предварителна информация за някои видове генетично обусловени ракови заболявания. По този начин е възможно навременното отстраняване на увредения ген и предпазване от този коварна болест.
  • Американски и австралийски учени сочат, че за да се води успешна борба с рака и окислителните процеси в клетките на организма, са необходими и двете форми на витамин Е – гама-токоферолът и алфа-токоферолът.
  Оказва се, че по-малко използваната форма на витамин Е – гама-токоферола, има по-голям антиокислителен потенциал от алфа-токоферола, който доскоро намираше много голямо приложение при лечението на заболявания, свързани с окислителните процеси в организма. Гама-токоферолът е необходим, за да улови вредните окиси, които се образуват по време на окисляването.
  • Испански учени откриха наскоро молекула, която предизвиква масова гибел на раковите клетки, се съобщава от Висшия съвет за научни изследвания в Мадрид. Тази молекула е изпробвана върху клетки, които са взети от болни от левкемия и рак на дебелото черво.
  • Специалисти от различни страни са установили, че ракът на устата възниква често у хора, пристрастени към дъвченето на смеси, съдържащи тютюн: бетел, нас, енфие. Злокачествените образувания се развиват, по правило, в тези участъци от устата, в които се поставят смесите. Например там, където сред населението има привички тютюнът да се държи под устните, е разпространен ракът на долната устна.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 31.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.