Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Ракови заболявания » Здравен център „Дар“ за рака

Здравен център „Дар“ за рака

В световен мащаб броят на заболелите от рак нараства непрекъснато. Прогнозите на лекарите са, че през 21 век всеки трети жител на нашата планета ще боледува от рак. Само у нас от това коварно заболяване умират годишно близо 12 000 души. Какво представлява ракът и къде се крие неговата коварност?

Как се образува туморът. Органите и тъканите в нашето тяло се състоят от клетки, които се обновяват чрез делене по организиран път. Но ако по някаква причина контролът над този процес се наруши, започват да се образуват втвърдявания, които се наричат тумори. Могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Доброкачествените тумори не се разпространяват в други части на тялото. Злокачествените тумори се разпространяват около местата, където са възникнали; ако не се проведе своевременно лечение, проникват и в съседни органи, като ги разрушават. Клетките от първичния тумор се пренасят в кръвта и лимфата до други органи на тялото. Тогава на новото място клетките продължават делението си и създават нов тумор, наречен вторичен.

Причини за възникването. Известни са около 200 вида ракови заболявания, всяко от които има характерни особености и изисква съответно лечение, подходящо само за дадения вид.

Причините за развитието на рака са комплексни, наследствени, както и дължащи се на различни външни и вътрешни фактори. Установено е например, че тютюнопушенето е изключително рисков фактор при заболяването. На него се дължат 90 на сто от случаите на рак на белия дроб, като бързо нарастват заболеваемостта между 35-64 години. Тютюнопушенето е сред най-честите причини за рака на пикочния мехур. Рискът един пушач да заболее от рак на пикочния мехур е 4 пъти по-голям от този при непушачите. Тютюнопушенето е причина за възникването на 30 на сто от всички видове ракови заболявания.

Други фактори за възникване на рак са замърсеността на въздуха, производствените вредности: азбест, радиация, арсен, никелови и хромни съединения. Редица други химически вещества могат да бъдат причина за заболяването. Такива са анилинът и неговите производни, отделените газове от двигателите с вътрешно горене, каменовъгленият катран и др.

Системната злоупотреба с алкохолни концентрати, прекомерната употреба на кафе и черен чай имат отдавна доказана роля в развитието на злокачествените заболявания.
Продължителното, прекомерното или системно приемане на такива лекарства като аспирин, аналгин, седалгин, диезепан, резерпин, индометацин, фенобарбитал, някои антибиотици увеличават риска от появата на рак на стомаха.

Важна причина за възникването на рака е и неподходящият хранителен режим. Консумирането на големи количества продукти от животински произход, неколкократната употреба на една и съща мазнина при готвене или пържене могат да доведат до промени на жлъчните киселини, които имат определен канцерогенен ефект и е сериозна причина за заболяване от рак на дебелото и правото черво. Упоритият и продължителен запек също е рисков фактор за този вид рак, тъй като води до развитие в червата на аеробни бактерии, които отделят вещества със също канцерогенен ефект.

При рак на ларинкса освен тютюнопушенето, употребата на алкохол, инхалирането на вредни за здравето химични и физични вещества, травми в областта на шията, рисков фактор е и приемът на много пикантни храни – силни подправки, газирани напитки, които могат да увредят лигавицата около гръкляна.

Най-разпространеното злокачествено заболяване при човека е ракът на кожата; само в България всяка година от рак на кожата заболяват 3 500 души. Сред рисковите фактори за неговото възникване са ултравиолетовите Б лъчи от слънчевата светлина, химически канцерогени – нефт, катран, арсен и др., рентгеновите лъчи, травмите – механични увреждания на кожата, изгаряния и др.

Не на последно място, като рисков фактор за поява на злокачествено заболяване са стресовите изживявания и състояния.

Навременното откриване и лечение на заболяването ще предотврати усложненията и ще доведе заболелия до нормално здраве.

Сигнализиращи симптоми, които могат да бъдат от полза:

 • Промени във функции на дебелото черво и пикочния мехур.
 • Неотзвучаващи възпаления на гърлото, дразнеща кашлица, пресипнал глас.
 • Ненормално кървене или течение.
 • Опипване на бучка в гърдата, тестиса или на други места по тялото.
 • Постоянно лошо храносмилане.
 • Затруднено преглъщане.
 • Промени в размера или кървене от налична бенка.

Тези симптоми /белези/ могат да се дължат на невинно заболяване, но ако имате подобни симптоми или ако забележите промени в общото си състояние, което продължава повече от две седмици, трябва да се консултирате с лекар природолечител.
Лечение. Важно е да се знае, че ключът към успешното излекуване е своевременното откриване на заболяването.

Ето какво предлага съвременната медицина.

Открит навреме, ракът на пикочния мехур във всичките му форми е напълно лечим. Ето защо, ако забележите наличие на кръв в урината си, незабавно потърсете консултация с лекар уролог. В 70 на сто от случаите ракът на пикочния мехур е повърхностен, не прониква в мускулатурата и може да бъде отстранен през пикочния канал, без да се прибягва до операция, а чрез т. нар. ТУР /трансуретална резекция/. Ракът на пикочния мехур, открит навреме, е напълно лечим.

Ракът на кожата също е напълно лечим, когато се открие навреме и се проведе съответно лечение.

При рак на гърдата важи с пълна сила същото: ранното откриване и успешното лечение позволява болестта да бъде победена. В това няма никакво съмнение. Начинът на лечение се определя от лекаря онколог. В зависимост от възрастта на жената, общото състояние, вида на тумора, неговата големина, разпространение на процеса се назначава подходяща хирургическа интервенция. По преценка на лекуващия лекар се назначават облъчвания, хормонално или химиолечение.

При рак на матката на всяка болна се определя индивидуален план на лечение в зависимост от тумора и степента на диференциация.

При рак на дебелото и правото черво основният и решаващ фактор е хирургическият.

При рак на ларинкса лечението е оперативно и комбинирано.

Къде е мястото на природолечението и на лекаря природолечител при това сериозно заболяване? (Вж. подрубрика Природолечението за рака)

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Здравен център „Дар“ за рака “

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 • Пости Пости
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
 • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.