Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Мъжът и жената трябва да са като ръката и очите. Когато ръката изпитва болка - очите плачат. Когато очите плачат, ръката избърсва сълзите.
Японска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Екзема

Екземата като професионално заболяване

Известно е, че кожните болести не са само местно заболяване, а са признак за заболяване на целия организъм. Това особено важи за екземите.

Екземата - остра или хронична, мокра или суха, е най-честото възпалително кожно заболяване.

Нейните прояви са различни, но винаги е съпътствана със сърбеж. Тя често се съпровожда с такива здравословни неразположения като скрофулоза, бъбречни камъни, диабет, затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, а така също критическа възраст, бременност, преждевременно спиране на менструацията при жените и др. Напоследък обаче все по-често екземата има характер на професионална болест. Тя се наблюдава у работници, чиято дейност е пряко свързана с

производството, продажбата или употребата на различни химически вещества.

Сега започва сезонът на строително-ремонтните работи. В строителството масово навлязоха строителни материали на химическа основа. При използването им /зидане, мазане, шпакловки, шкурене, боядисване и др./ работещият с тези материали вдишва и гълта тези химикали с прахта и нищо чудно организмът с времето да реагира на тези химикали с кожни обриви. Заболяването може да засегне не само професионалистите, но и хората, които си правят ремонт. У чувствителните хора към силните слънчевите лъчи, а също у работещите при силен огън, също често се образуват екземи.

Мокра екзема

При нея има зачервяване и оток на кожата, по нея се образуват пръснати или разположени едно до друго мехурчета с бледорозов или тъмночервен цвят и с големина, колкото лещено зърно, понякога нагнояват. При пукването на мехурчетата от тях изтича обикновено бистра жълтеникава течност, от която се образуват корици. Човек чувства парене и болка, силен сърбеж.

Мократа екзема

засяга различни части на кожата, не щади и окосмените.
Локализира се по лицето, брадата, гърдите, по половите органи и в областта на ануса. Понякога се засяга цялата кожа.

Пълзяща мокра екзема

Това е същата екзема, описана по-горе, но бързо се разпространява по цялото тяло.

Суха екзема

Причините за това кожно заболяване са същите и се срещат при същите професии или дейности, свързани най-вече с допира до химикали от най-различно естество. Тя засяга повече младите хора и хората на средна възраст. В началото по различни места на тялото се появяват на пръв поглед безобидни пъпчици с големина, колкото глава на топлийка. Тези пъпчици, покрити с малки люспи, сетне могат да достигнат големината на нокът. Сърбежът е сравнително по-слаб, но сухата кожа се нацепва, а образувалите се малки цепнатини са отворени врати за различни бактерии.

Профилактика

Тя се състои във воденето на природосъобразен начин на живот, хранене и хигиена на труда и в бита. Предразположените към екзема хора трябва да предпазват кожата си от различни раздразнения и да избягват допир с веществата, които предизвикват кожните страдания. Случва се болният да се излекува само след като смени професията си.

Природолечение

То е насочено към общо укрепване на организма и засилване на имунната система. Локалната обработка на засегнатите места също се прилага, но крайният успех е възможен

само след последователното и цялостно очистване на организма,

най-вече дебелото черво и черния дроб, а така също бъбреците и кръвта. По възможност да не се разчесват засегнатите участъци на кожата, защото така се поддържа раздразнението и възпалението й, усложнява самото заболяване и го прави хроническо. При мократа екзема добре е кожата да не се мие със сапун и обикновена вода, а с отвара от трина, чай от лайка и трябва добре да се подсушава след това. При сухата екзема, която се е появила отскоро, много добре помага компрес от хума, забъркана с ракия, който се налага на всеки 3 часа. При хроничната суха екзема, когато кожата е покрита с люспици или корички, те се махат, като върху тях се поставя памучен плат, натопен в зехтин, който престоява 12 часа. Люспите се размекват и падат. Помага местното обработване на засегнатите кожни участъци с лимонов сок, отвара от пипериче и смрадлика, размесена наполовина с ракия. За премахване на външните белези от екземата кожата се маже със сок от сурови моркови. Или със сок от изстискани сурови смокини.

Вместо вода добре е болният да пие отвара от шипки.

Болният трябва да спазва вегетарианска диета

с повече плодове и зеленчуци, листни салати, кисело мляко, зърнени храни. Може и риба, речна или океанска, но при възможност не замразена. Веднага трябва да се реагира на запек, дори еднодневен, с правене на клизма. Чувствително подобрение болният ще получи, ако всяка сутрин и вечер преди заспиване си прави самовнушение.

Препоръчват се цели топли вани с отварка от борови клонки, полски бъзак, бял равнец, пипериче, здравец, широклистен живовляк, а и мокри памучни ризи, натопени в същата отварка. Цялостното лечение обаче трябва да се проведе под контрола на лекар природолечител и то трябва да продължи и след отстраняването на екземата. Тя обаче може да се възвръща, ако организмът отново отслабне или човек продължи да работи при неблагоприятни за заболяването му условия. Комплексното природолечение дава добър резултат обикновено след 1 до 3 месеца, в зависимост от степента на поражение и неговата давност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Екзема“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Събота (27 октомври) от 18:15 до 19:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

26.10 - ДИМИТРОВДЕН
В памет на свети Димитър Солунски - Пости За постите

Септември 2018 октомври 2018 Ноевмври 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.