Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Жизнерадостта е не само признак за здраве, но и най-доброто средство за избягване на болести.
С. Смайлс

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Концентрация при пранаяма

* Съществуват редица техники, помагащи ни по време на занятията с пранаяма да съхраняваме концентрацията на вниманието

За да се концентрираме върху дишането, ние можем да фокусираме вниманието си върху движението на въздуха, върху звука на дишането или върху мястото, в което се извършват основните дихателни движения. Последното се определя от фазата на дишането, в която се намираме.

Например по време на издишването и при задържане на дишането след вдишване нашето внимание е насочено върху областта на корема. По време на обратния процес, когато вдишваме или задържаме дишането след вдишване, вниманието ни е насочено в областта на гърдите.

Може да ни се стори, че да следим дишането е лесна работа, но в действителност
това е много сложно.

В момента когато се концентрираме върху дишането, то има тенденция да се променя; ние сме склонни да контролираме естествения ритъм на дишането, да го нарушаваме.

Съществуват два начина да следим дишането: или се потапяме в усещането за дишане, или просто го наблюдаваме. Когато просто наблюдаваме дишането, нищо не бива да вършим със самия дихателен процес. Това наподобява съзерцанието на водния поток. Ако ни се удаде да постигнем успех, то ще се окажем почти в състояние на медитация. Ето защо понякога ни препоръчват просто да наблюдаваме дишането - това успокоява нашия ум. Това не е лесно, но това е чудесно.

Съществуват и други техники, които ни помагат да запазим концентрацията на вниманието. Една от тях се нарича „поглед навътре“. Това е практика, по време на която

нашите очи са неподвижни, а клепачите са затворени.

Обикновено използваме очите си много интензивно, затова не е леко да ги направим неподвижни. Каквото и да правим - да гледаме или да слушаме, да вдъхваме мирис или да усещаме вкус - нашите очи винаги така или иначе взимат в това участие. В резултат те често страдат от напрежение. Затварянето на очите е много важен процес при пранаяма. При поглед навътре държим очите си така, сякаш гледаме корема, пъпа, крайчеца на носа, изгряващото слънце или някой символ на мантра.

„Поглед навътре“ - това е упражнение. Ако ние, започвайки да изучаваме някое упражнение, опитваме се да го правим на вдишване или издишване, то може да ни заболи главата. Затова начеващите трябва да съзерцават избрания обект само по време на задържане на дишането. Това е по-просто, защото по време на задържането на дишането всичко спира.

„Поглед навътре“ е нещо необичайно. В естествено състояние очите ни непрекъснато се движат, даже ако са затворени. Използвайки техниката на погледа навътре, ние се стараем да фиксираме погледа си в една точка. Това в определен смисъл е игнориране на всички останали усещания. Благодарение на това органите на чувствата си почиват.

Т. К. В. ДЕШИКАЧАР

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация е на
14 декември (събота)
от 18:00 до 19:30 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Ноевмври 2019 декември 2019 Януари 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.