Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » „Дар“ препоръчва

Дръж гърба изправен!

Лошата стойка води не само до проблеми с гърба, но и до главоболие, храносмилателни проблеми, болки в краката, лошо кръвообращение, спазми и дори до нервен стомах и задържане на газове.

И това не са единствените поражения. Неправилната стойка дори може да ви накара да изглеждате с килограми по-тежки, отколкото сте.

Вярвате или не, но когато вечер си лягате, може да сте с 5 см по-ниски, отколкото сутрин. Причината е в дисковете от хрущял между прешлените, които изпълняват ролята на „амортисьори“. През деня, поради голямото натоварване, водата в тях изчезва и вечерта вече сте загубили няколко сантиметра. През нощта гръбначният стълб се разтяга, дисковете поемат вода и се събуждате „пораснали“.

А знаете ли, че излишното тегло усилва натоварването на гръбначния стълб, все едно носите със себе си тежести.

Предлагаме няколко правила за тонизиране работата на гръбначния стълб с цел да го държите изправен.

  1. Не оставяйте гръбначния стълб без движение. Ако не си падате по лечебна физкултура, заемете се със спорт. Само не с баскетбол и ски /има риск от травми/, а да кажем с бягане или плуване.
  2. Избягвайте течение, влага и преохлаждане.
  3. Изберете работен стол с регулираща се облегалка. Облегалката трябва да не е много висока и да поддържа гърба. И още: нека столът да е достатъчно твърд и по възможност да не е на колелца. Височината на бюрото трябва да е малко под гърдите: тогава няма да се навеждате над него.
  4. От време на време премествайте компютъра. Това е много полезно, тъй като променя положението на гръбначния стълб. Ако преди сте седели с лице към компютъра, обърнете се леко вдясно, след това преместете монитора, за да гледате вляво.
  5. Старайте се да не седите на едно място повече от час. На всеки 45-50 минути ставайте и се разхождайте. Гръбначният стълб не обича статичното положение. Ако ви се наложи да не ставате няколко часа подред, сменете позата, раздвижете ръцете, краката, облегнете се назад, протегнете се.
  6. Забравете навика сутрин да скачате веднага от кревата, преди още да сте се разсънили. След сън не се правят резки движения. Първо бавно завъртете глава на възглавницата, след това няколко пъти се обърнете настрани, протегнете се. Така подготвяте тялото за движение. Станете от леглото плавно, опирайки се на ръце и колкото се може по-малко сгъвайте гърба.
  7. Не вдигайте прекалено големи тежести. Ако трябва да пренесете 5 килограма, разпределете товара между двете ръце и носете товара колкото се може по-близко до тялото.
  8. Изберете удобни обувки.
  9. Болките в гърба са още една основателна причина да оставите цигарите. Пушенето стеснява кръвоносните съдове, които минават покрай гръбначния стълб.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 25.09 /петък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2020 септември 2020 Октомври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.