Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » „Дар“ препоръчва

Дръж гърба изправен!

Лошата стойка води не само до проблеми с гърба, но и до главоболие, храносмилателни проблеми, болки в краката, лошо кръвообращение, спазми и дори до нервен стомах и задържане на газове.

И това не са единствените поражения. Неправилната стойка дори може да ви накара да изглеждате с килограми по-тежки, отколкото сте.

Вярвате или не, но когато вечер си лягате, може да сте с 5 см по-ниски, отколкото сутрин. Причината е в дисковете от хрущял между прешлените, които изпълняват ролята на „амортисьори“. През деня, поради голямото натоварване, водата в тях изчезва и вечерта вече сте загубили няколко сантиметра. През нощта гръбначният стълб се разтяга, дисковете поемат вода и се събуждате „пораснали“.

А знаете ли, че излишното тегло усилва натоварването на гръбначния стълб, все едно носите със себе си тежести.

Предлагаме няколко правила за тонизиране работата на гръбначния стълб с цел да го държите изправен.

 1. Не оставяйте гръбначния стълб без движение. Ако не си падате по лечебна физкултура, заемете се със спорт. Само не с баскетбол и ски /има риск от травми/, а да кажем с бягане или плуване.
 2. Избягвайте течение, влага и преохлаждане.
 3. Изберете работен стол с регулираща се облегалка. Облегалката трябва да не е много висока и да поддържа гърба. И още: нека столът да е достатъчно твърд и по възможност да не е на колелца. Височината на бюрото трябва да е малко под гърдите: тогава няма да се навеждате над него.
 4. От време на време премествайте компютъра. Това е много полезно, тъй като променя положението на гръбначния стълб. Ако преди сте седели с лице към компютъра, обърнете се леко вдясно, след това преместете монитора, за да гледате вляво.
 5. Старайте се да не седите на едно място повече от час. На всеки 45-50 минути ставайте и се разхождайте. Гръбначният стълб не обича статичното положение. Ако ви се наложи да не ставате няколко часа подред, сменете позата, раздвижете ръцете, краката, облегнете се назад, протегнете се.
 6. Забравете навика сутрин да скачате веднага от кревата, преди още да сте се разсънили. След сън не се правят резки движения. Първо бавно завъртете глава на възглавницата, след това няколко пъти се обърнете настрани, протегнете се. Така подготвяте тялото за движение. Станете от леглото плавно, опирайки се на ръце и колкото се може по-малко сгъвайте гърба.
 7. Не вдигайте прекалено големи тежести. Ако трябва да пренесете 5 килограма, разпределете товара между двете ръце и носете товара колкото се може по-близко до тялото.
 8. Изберете удобни обувки.
 9. Болките в гърба са още една основателна причина да оставите цигарите. Пушенето стеснява кръвоносните съдове, които минават покрай гръбначния стълб.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Петък(15 ноември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.