Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Системата йога

Лечебното въздействие на древното учение

През 1976 г. Т.К.В. Дешикачар, син и един от най-близките ученици на големия йога Шри Кришнамачария, основа Кришнамачария-йогамандир - учреждение, където йога се използва за лечение на болни и се преподава на индийци и чужденци. Участниците често задавали въпроси на своя ръководител, за да си изяснят функциите на йогамандир. Ето част от тези въпроси и последвалите отговори.

Въпрос: Разкажете ни за Кришнамачария като за целител.

– За болшинството хора йога е чисто духовна дисциплина, но е очевидно, че моят баща я разбираше много по-широко. Той смяташе, че болестта е препятствие по пътя на духовното просветление, затова с нея нещо трябва да се прави. В йога се прилагат различни методи на лечение: понякога е необходима мантра, в други случаи е необходимо да се промени диетата; понякога се използват асаните, а на някои хора много добре им въздейства пранаяма /контролът върху дишането – бел. ред./ Той посвети много време за изучаването на древната индийска медицина – аюрведа, при най-добрите учители в Бенгалия. Той се научи да извлича най-ценна информация за състоянието на здравето по пулса. Да се диагностицира по пулса е първото нещо, на което той ме научи. Неговите препоръки за достигане на физическо, умствено и духовно здраве се базираха върху пулсовата диагностика, аюрведа и йогийската оздравителна система на учителя Натхамуни.

Въпрос: В какво се състои уникалността на йога, практикувана от Кришнамачария?

– В строго индивидуалния подход с отчитане на неповторимостта на всяка личност. Няма единен поход, който да важи за всички. Йога преди всичко въздейства върху ума, а умът у всеки е различен. Освен това хората живеят при различни условия, в различна културна среда. Затова баща ми избираше само онова, което смяташе за полезно и необходимо в дадения конкретен случай: понякога асани, понякога молитви, а се е случвало дори да посъветва да бъде прекратена една или друга йогийска практика и това е оказвало изцеляващо въздействие. Нашата работа доказа, че дишането има чудодейно здравословно влияние и в нашата школа му отделяме огромно значение.

Въпрос: Какво място баща Ви отделяше на асаните?

- Моят баща никога не гледаше на йога просто като на система от физически упражнения. Йога беше за него преди всичко учение за достигане на нещо висше. Това висше той наричаше Бог. Йога означаваше за него дейност, водеща към Бога с цел да се съединени с Бога. Болестта пречи да се върви по този път, защото мислите на болния човек са отправени не само към Бога, а към своите телесни страдания.

Йога е практика, целяща да направи човека по-мъдър, да увеличи неговата способност да прониква в същността на нещата. Ако асаните помагат за това - прекрасно. Ако не, нужно е да се подбират други средства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Последна за сезона гонг медитация
26 юли (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Юни 2019 юли 2019 август 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.