Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Страх и стрес и гняв

10 правила за железни нерви

На всеки се е случвало да се почувства нервен и да е по-раздразнителен от обикновено. При някои обаче това е постоянно състояние. Психолозите смятат, че нервността и раздразнението са своеобразна защитна реакция на организма. Моментната раздразнителност е неприятна, но не е страшна; когато обаче тези моменти се повтарят периодично, когато след тях се чувствате като опустошени, това вече е тревожен сигнал. Много често повишената раздразнителност е резултат от неправилно поведение и с нея можем да се преборим. Ще ви помогнат съветите на психолозите.

1. Споделяйте

Не се опитвайте да оставате сами с неприятностите си. Добре е да има някого, на чието рамо да се опрете. Изберете за тази цел човек, който е разсъдлив и уравновесен. Това може да бъде съпругът или съпругата, бащата или майката, учител, лекар или спътникът във влака. В девет от десет случая това помага, а понякога дори позволява да се преразгледа болният въпрос със съвсем други очи.

2. Развличайте се

Трябва да се научите да се развличате и да се отърсвате от грижите си. Заставете се поне за малко да отхвърлите гнета на неприятностите. Киното, хубавата книга, разходката, срещата с приятели ще ви помогнат да направите това. Но трябва да бъдете готови за борба, когато отново дойдете във форма.

3. Овладейте гнева

Потискайте изблиците на гняв. Опитът показва, че след всеки изблик на гняв настъпва чувство на недоволство от самия себе си. Няма да се почувствате по-добре, а напротив. Постарайте се да отложите разрешението на конфликта до сутринта, когато пристъпът на гняв вече ще е преминал. Добре е да се развличате с помощта на някакво физическо натоварване в къщи или в градината.

4. Отстъпвайте

Понякога се налага да отстъпвате. Когато упорито настоявате на своето, често приличате на капризни хлапета. Отстоявайте гледната си точка, но го правете спокойно. В края на краищата може и да грешите и нищо няма да стане, ако в такъв момент отстъпите.

5. Правете добрини

Направете нещо хубаво за другите. Спрете за известно време да се взирате в собствените си неприятности. Опитайте да помогнете на някого в трудна минута и ще видите, че собствените ви грижи ще олекнат. Самият факт, че сте нужни на някого, ще ви издигне в собствените ви очи.

6. Направете график

За нервните хора почти всяко нещо изглежда толкова сложно, че не знаят откъде да го подхванат. А решението дори и на най-сложната задача се състои от цял ред прости и дребни действия. Затова започвайте от най-важното, без да мислите за второстепенни неща. А когато дойде и техният ред, ще видите, че ще изглеждат много по-прости, отколкото ви се е струвало преди.

7. Не бъдете максималисти

Старайте се преди всичко отлично да изпълнявате основната си работа, и то тази, към която наистина имате призвание. Достатъчно е да постигнете успехи в една или две области, а в останалите просто да изпълнявате добросъвестно задълженията си.

8. Не критикувайте

Този, който очаква прекалено много от околните, непрекъснато се чувства раздразнен от това, че те не удовлетворяват изискванията му. Не се старайте да „преправите“ близките и колегите си. Помнете, че всеки има право на индивидуалност. Не критикувайте на всяка крачка околните. Опитайте се да намирате в тях преди всичко достойнствата и се научете да се възползвате от тях.

9. Забравете състезанията

Някои хора винаги се държат така, сякаш непрекъснато участват в надпревара. Околните за тях са единствено конкуренти или противници Съперничеството не е лошо нещо, ако не се превърне в мания за преследване. Не правете трагедия от това, че не сте на мястото, на което би ви се искало.

10. Не се самосъжалявайте

Много хора „отглеждат“ в себе си убеждението, че винаги са недооценени, винаги са в сянка и т.н. А много често те самите се поставят в тази позиция. Те трябва сами да се адаптират към хората или към дадената обстановка.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Страх и стрес и гняв“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Гонг медитация
в събота (21 юли) от 18:30 до 20:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
15 и 16 септември 2018 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

БОГОРОДИЧНИТЕ ПОСТИ
започват на 1 август За постите

Юни 2018 юли 2018 август 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.