Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Ангина

Възпаление на сливиците

* При лечебния процес масажът на сливиците е уместен, но как да го направим?

Нима е възможно, ще възкликне някой, да се масажират сливиците? Да, това е напълно възможно, особено когато са възпалени. Но нека преди да кажем за какво става дума, малко по-подробно се запознаем с тяхната функция.

Сливиците са лимфоидни органи, разположени във вътрешната част на устната кухина. Те са няколко групи, които лежат на различни места и първи посрещат инфекцията, идваща от външната среда чрез вдишания въздух. Тяхната функция е свързана със защитата на организма. Не бива да забравяме, че най-често бактериите и вирусите навлизат в нашето тяло по въздушно-капков път. Възпалението на сливиците е известно като тонзилит.

При малките деца много често се възпаляват сливиците, разположени зад носната кухина. Те силно разрастват, запушват началната част на горните дихателни пътища и затрудняват дишането. Това са тъй наречените аденоидни вегетации - след пубертета обикновено те изчезват.

При по-големите деца и възрастните по-често боледуват небцовите сливици, разположени странично в горната част на гърлото, където гълтачът се свързва с устната кухина. Те са достъпни за наблюдение даже и от неспециалиста. При възпаление изглеждат като червени топчета с различна големина, които лежат между двете небцови дъги.

Тонзиларната проекция /виж рисунката/ се намира на границата между месестата възглавничка на палеца и стеснената му част, която го свързва със стъпалото. Чувствителните точки се масажират всеки ден без голям натиск, а при по-силна болка – през ден до пълното изчезване /оздравяване/ на оплакванията.

Рефлексогенният масаж на ходилата в областта на сливиците е най-добре да се съчетае и с други природни средства за лекуване на възпалените сливици. Например гаргара с лимонов сок или смучене на лимоново резанче, инхалации с подходящи билкови отвари, компрес на гърлото, дозирано гладолечение, хомеопатия, йоготерапия, водолечение, диета и др.

Болният трябва да остане вкъщи, а според случая и да пази легло. Липсата на дискомфорт при гълтането показва, че възпалението е отшумяло, но болният още известно време трябва да не пие и да не яде студено, да не диша студен въздух и да пази краката си от студ и влага.

Навременната лекарска намеса, особено при детето, ще го предпази от евентуални усложнения.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Ангина“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.