Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Народни вярвания

Благовец

Това е един от най-големите народни празници, наричан още „половин Великден“, на който „дори птичка гнездо не вие“. На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца /за обеци/, защото смятат, че по-малко ги боли и по-лесно ще заздравеят. Този ден садят овошки и зеленчуци, за да са сладки плодовете им. На отделни места на Благовец пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи своята сила. Дори главата на убитата змия се смята за лековита. На празника се готви и се яде риба.

На Благовещение е характерно и обредното гонене на змии, гущери, бълхи. Навсякъде палят огън, прескачат го и произвеждат шум чрез блъскане на тенекии, маши, ръжени със специална формула: „Бежте, зъми, гущери, че въ огън гони!“ Като прескачат огъня, момците си пърлят малко краката, за да не ги хапят змии през лятото.

Из „Етнография на България“, том III, с.116

Коментар

На този ден /1 април по стария календар/ силите Ин и Ян на първичната Ки енергия са се изравнили и точно този момент е пролетната среда на максимумине на всяка една от тях в годишния им ход. Равновесието на двете сили е изходният момент за превеса на положителната сила Ян, чийто апогей ще отбележим на 24 юни - Яновден. Отсега нататък светлото, мъжкото, тежкото, пълното, топлото Ян става все повече от Ин.

Пълното равновесие между Ян и Ин е най-добрата предпоставка за понасянето на всяка болка и най-сигурната гаранция за бързото и безпроблемно зарастване на раните. Това е и най-благоприятният момент за пробиване на ушите на момиченцата.

Изпращайки зимата, човек излиза от ВОДАТА, която е първоелементът на току-що отминалия сезон. Но водата е стихия на рибата. Изяждайки в този момент рибата, човек символично се хармонизира с творческия цикъл на първоелементите, което е гаранция за неговото здраве, като едновременно с това се показва краят на зимния и започването на пролетния сезон. Ето и обяснението, защо по време на Великия пост на Благовещение се разрешава да се яде риба - църквата не може да отмени хилядолетния опит на древните българи за тяхното хармонизиране с космоса, съхранено в народната памет.

Прескачането на огъня от момците на този ден е символично преминаване в периода на Ян надмощието. Така те си „осигуряват“ подкрепата на увеличаващата се мощ на техния велик патрон, положителния Ян. Неотклонно растящата му мощ от този ден е най-надеждната защита за всички срещу евентуални бъдещи прояви на отрицателната Ин, в това число и срещу ухапване от змии.

Посочените и всички останали празнични действия на Благовец са насочени към пълната хармония и съответствие със състоянието на силите в Ки в този равновесен момент от тяхното годишно движение. Така българинът се хармонизира с творческия цикъл на първоелементите и силите на космоса в годишния им цикъл. Към това е насочен и целият български народен календар, вярвания, обреди и обичаи.

По Георги ВЕЛЕВ
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Народни вярвания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2021 ноевмври 2021 Декември 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.