Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, мъже!

„Менопауза“ при мъжете: съществува ли наистина?

Нещо се случва с мъжете, когато достигнат средна възраст. „Криза на средната възраст“, „промяна“ или „мъжка менопауза“, всичко това са термини, описващи това състояние при мъжете, но какво всъщност представлява то?

Все още е спорен въпросът дали „мъжката менопауза“ съществува или не. От дълги години се говори за

„криза на средната възраст“,

която някои мъже преживяват, изпитвайки различни физически и емоционални терзания и симптоми.

Напоследък това състояние беше асоциирано с менопаузата на жените и наречено „мъжка менопауза“. Строго погледнато, този термин не може да се приложи при мъжете, тъй като „менопауза“ означава периода, когато спира месечният цикъл при жените, а мъжете нямат менструален цикъл.

Все пак се обсъжда въпросът, че мъжете преминават през мъжки еквивалент на менопаузата, нарече „андропауза“, който се придружава от симптоми, подобни на тези, които имат жените в менопаузата.

Спори се дали това е свързано с хормоните, както е при жените

При жените менопаузата се дължи на драматичен спад в нивата на женските полови хормони, докато при мъжете нивото на тестостерона спада много бавно и постепенно в продължение на много години, като това е много индивидуално, и има много мъже на 70 години, които имат сходни нива на тестостерона с тези при 20 годишен мъж.

Нарушения в либидото и в сексуалните способности, умора, осъзнаване, че остаряват, оплешивяване, промени във формата на тялото, което става по-малко мускулесто и по-закръглено: това са някои от честите симптоми, от които се оплакват мъжете на средна възраст. Други симптоми са раздразнителност, изпотяване, изчервяване, генерализирани болки, лошо настроение, понякога депресия.

Поглеждайки тези симптоми е лесно да се разбере защо се прави сравнение с менопаузата при жените, тъй като жените изпитват някой или всички от тези симптоми по време на тяхната „промяна“.

Много лекари приемат, че тези промени настъпват при мъжете, но са по-склонни да го отдадат на психологични причини, отколкото на хормонални. Осъзнаването, че младостта е отминала, се подкрепя от знаци като появата на бръчки, разреждане и загуба на коса и напълняване. Много от мъжете осъзнават, че са достигнали максимума на своето професионално развитие, а това е много трудно за приемане. Много от мъжете си задават въпроса каква е ролята им в живота, когато децата пораснат и напуснат дома.

Дисхармонията в брака, професионалната неудовлетвореност, финансовите проблеми или пък злоупотребата с алкохол са някои от причините, които мога да лежат в основата на „кризата на средната възраст“.

Физическите промени са нормална част от процеса на стареене и емоционалните симптоми са в подкрепа на психологическата основа на мъжката „промяна“. Важно е да не се забравя, че както и при жените, зад тези симптоми може да се крие заболяване, например анемия, дисфункция на щитовидната жлеза или депресия.

Спорен е въпроса дали, ако тези промени наистина се дължат на андропауза, мъжете трябва да получават тестостерон като хормонозаместителна терапия, под формата на пластири, таблетки и инжекции. Много от лекуваните по този начин мъже забелязват подобрение, но дали това се дължи наистина на тестостерона или на плацебо ефекта от това, че се приема лечение, не е ясно.

Заместителната терапия с тестостерон не трябва да се приема с лека ръка, тъй като тестостерона има много странични ефекти и е свързан с развитието на карцином на простатата и ако се назначи заместителна терапия, това трябва да става под стриктен лекарски контрол.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, мъже!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.