Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кръвоносна и лимфна системи » Лимфаденит

Лимфаденит

Възпалението на лимфните възли се нарича лимфаденит. Той е съпроводен най-често с увеличаване на лимфните възли. Може да възникне остро или да протече хронично като част от хронична инфекция в организма като туберкулоза, гъбни инфекции, бруцелоза, токсоплазмоза и др.

Остър лимфаденит

В лекарската практика по-често се диагностицира острият лимфаденит. Лимфната система е така устроена, че всяка група лимфни възли събира кехлибарената на цвят лимфна течност от точно определени области на тялото. По местонахождението на лимфаденита може да се съди за огнището на инфекцията. Най-често срещаните подчелюстен и шиен лимфаденит например е резултат от възпалителни процеси в устната кухина: афти, гингивит, стоматит; в гърлото: тонзилит, фарингит; и по кожата на главата.

Периферният лимфаденит е полезна, защитна реакция на организма, която ограничава инфекцията и не допуска нейното проникване в дълбочина.

По същия механизъм двете небни и носоглътъчната /трета/ сливици, представляващи лимфни образувания, реагират с възпаление на въздушно-капкови инфекции, като спират тяхното проникване в по-долните отдели на дихателната система: трахея, бронхи, бял дроб. Поради важното им стратегическо значение на входа на гърлото, дори при чести ангини, оперативното лечение на сливиците трябва внимателно и отговорно да се обсъжда при всеки един пациент.

С лимфаденит протичат и някои типични за детската възраст инфекциозни заболявания. Типично за рубеолата е увеличението на тилните и задушни лимфни възли. Шиен лимфаденит в съчетание с малиново червено гърло дава картината на скарлатина още преди появата на характерния за болестта обрив.

С умерен шиен лимфаденит протичат вирусните инфекции морбили, грип, аденовирусните сезонни катари на горните дихателни пътища. При инфекциозната мононуклеоза, причинявана също от вирус, шийният лимфаденит е значително по-изявен с чувствителни на натиск и склонни да образуват пакети лимфни възли. Далакът също е увеличен.

Инфекциозните лимфаденити се срещат най-често в преходните сезони – пролет и есен, когато според състоянието на имунната система организмът отразява климатичните промени.

Констатиран е лимфаденит като резултат от медикаментозна свръхчувствителност с увеличаване на всички лимфни възли в хода на антибиотично и друго лечение.

Хроничен лимфаденит

Той е проява на т. нар. лимфно-ексудативна диатеза. Тя е наследствена недостатъчност на лимфната система с понижена функция на тимусната жлеза, контролираща съзряването на лимфоцитите. Организмът компенсира тази недостатъчност с уголемяване на лимфните възли.

Други прояви на лимфната диатеза са: при децата задържане във физическото развитие и несъразмерност на телесните пропорции /късо туловище и удължени крайници/, уголемени небни тонзили и трета сливица, шиен лимфаденит по време на прорязването на млечните зъби /при децата/, тежко понасяне на имунизациите с живи ваксини, често повтарящи се и тежко протичащи възпалителни процеси в организма, които се повлияват незадоволително от лечение с антибиотици и химиотерапия.

Усложнения

Макар че много хора страдат от различни форми на заболявания на лимфата и лимфната система, при прегледите в поликлиниките и болниците рядко се обяснява на пациентите какви проблеми могат да се задълбочат при наличие на възпаление на лимфните възли. Например с уголемени лимфни възли на фона на слаб имунитет могат да протекат редица кръвни заболявания и злокачествени тумори в организма.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лимфаденит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.