Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Други

Съдова недостатъчност

За да може сърцето да изпълнява своята роля и да осигурява достатъчно кръв във всяка част на организма, необходимо е обемът на циркулиращата кръв да е достатъчен, тоест кръвоносните съдове трябва да са напълнени с кръв. Има обаче болестни състояния, при които обемът на циркулиращата кръв не е достатъчен и кръвоносните съдове са отчасти изпразнени и се оказват широки за движещата се кръв. Това състояние се означава като съдова недостатъчност.

Кръвоносните съдове се оказват широки за циркулиращата в тях кръв, когато или количеството на кръвта е намалено, или самите кръвоносни съдове са отпуснати, разширени. И в двата случая има несъответствие между капацитета на кръвоносните съдове и тяхното кръвонапълване.

Намаление на кръвния обем с последваща съдова недостатъчност /шок/ се среща при значителни кръвозагуби, при загуба на много течности и соли /неспирни повръщания и обилни диарии/, при загуба на големи количества плазма /изгаряния на големи повърхности от тялото/, при отслабване на сърцето, което не изпраща достатъчно кръв /инфаркт на миокарда, ревмокардит/ и др.

Силно /извън нормата/ разширение на кръвоносните съдове с последваща съдова недостатъчност /в миналото наричана често колапс/ се среща при някои инфекциозни заболявания, силни психични изживявания, приемане на лекарства и др.

Съдовата слабост настъпва обикновено остро, внезапно, с белези на безсилие, отпуснатост, прилошаване, замъгляване на съзнанието до пълна загуба на съзнание /най-често за кратко време/. Лицето на болния е бледо, покрито с пот. Зениците са разширени. Кръвното налягане спада силно, като понякога не може да се измери /то е 0/.

При настъпване на съдова слабост болният трябва да бъде поставен легнал с ниско поставена глава и повдигнати долни крайници. Понякога /в леките случаи/ само това е достатъчно, за да се овладее настъпилата съдова недостатъчност. Ако болният е наранен и има видимо външно кървене, трябва да се вземат незабавни мерки за спиране на кървенето, като се притисне силно кървящото място и се извика спешно лекар.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Последна за сезона гонг медитация
26 юли (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Юли 2019 август 2019 Септември 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.