Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Други

Съдова недостатъчност

За да може сърцето да изпълнява своята роля и да осигурява достатъчно кръв във всяка част на организма, необходимо е обемът на циркулиращата кръв да е достатъчен, тоест кръвоносните съдове трябва да са напълнени с кръв. Има обаче болестни състояния, при които обемът на циркулиращата кръв не е достатъчен и кръвоносните съдове са отчасти изпразнени и се оказват широки за движещата се кръв. Това състояние се означава като съдова недостатъчност.

Кръвоносните съдове се оказват широки за циркулиращата в тях кръв, когато или количеството на кръвта е намалено, или самите кръвоносни съдове са отпуснати, разширени. И в двата случая има несъответствие между капацитета на кръвоносните съдове и тяхното кръвонапълване.

Намаление на кръвния обем с последваща съдова недостатъчност /шок/ се среща при значителни кръвозагуби, при загуба на много течности и соли /неспирни повръщания и обилни диарии/, при загуба на големи количества плазма /изгаряния на големи повърхности от тялото/, при отслабване на сърцето, което не изпраща достатъчно кръв /инфаркт на миокарда, ревмокардит/ и др.

Силно /извън нормата/ разширение на кръвоносните съдове с последваща съдова недостатъчност /в миналото наричана често колапс/ се среща при някои инфекциозни заболявания, силни психични изживявания, приемане на лекарства и др.

Съдовата слабост настъпва обикновено остро, внезапно, с белези на безсилие, отпуснатост, прилошаване, замъгляване на съзнанието до пълна загуба на съзнание /най-често за кратко време/. Лицето на болния е бледо, покрито с пот. Зениците са разширени. Кръвното налягане спада силно, като понякога не може да се измери /то е 0/.

При настъпване на съдова слабост болният трябва да бъде поставен легнал с ниско поставена глава и повдигнати долни крайници. Понякога /в леките случаи/ само това е достатъчно, за да се овладее настъпилата съдова недостатъчност. Ако болният е наранен и има видимо външно кървене, трябва да се вземат незабавни мерки за спиране на кървенето, като се притисне силно кървящото място и се извика спешно лекар.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.