Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Жизнерадостта е не само признак за здраве, но и най-доброто средство за избягване на болести.
С. Смайлс

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Ухапване от кърлежи

Ухапвания откърлежи

През пролетно-летния сезон хората излизат често сред природата, ходят на планина, на море, на село. Тогава ги грози една голяма опасност: да бъдат ухапани от кърлежи. И наистина оплакванията от ухапвания от кърлежи все повече зачестяват. Освен животните те нападат и човека.

Начини на заразяване

Пробудени след зимното вцепенение, гладните кърлежи са особено активни от средата на април до средата на юли. По-късно количеството на гладните кърлежи намалява, а насмукали се с кръв, те вече не са така опасни, тъй като обикновено не нападат повече от веднъж за един сезон.

Кърлежите са особено агресивни от 8 до 11 и от 17 до 20 часа, а при облачно време през целия ден. Те очакват своята жертва, разположени върху стеблата на тревата, върху храсти на височина около 30 сантиметра и по-нависоко. Кърлежите протягат предните чифт крачка, върху които са разположени добре развитите при тях органи на обонянието. С тяхна помощ насекомите улавят приближаването на животните или човека от около 3-5 метра и заемат поза за нападение.

Човек обикновено не усеща кога кърлежът се впива в кожата, тъй като с ухапването насекомото отделя вещества, които не само не позволяват съсирването на кръвта, но имат и обезболяващо действие. Заедно със слюнката на кърлежа в кръвта на човека попада и вирусът, който създава редица сериозни проблеми /Вж. Лаймска болест/. Кръвосмученето може да продължи с дни, като през цялото това време заразата прониква в тялото на човек във все по-големи количества.

Симптоми

Около една до две седмици след заразяването се появява силно главоболие, понякога загуба на съзнание, гърчове, бълнувания, висока температура, повръщане. Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до сериозни усложнения. Ето защо по-лесно и по-надеждно е да се обърне внимание върху профилактиката.

Профилактика

Отправяйки се сред природата, особено в места, където вече има установено присъствие на кърлежи, трябва да се защитите от тях чрез затворени дрехи, които прилепват плътно към тялото и не оставят голо място. Освен това 2-3 часа след пребиваване в гората или на ливадата дрехите и тялото трябва да се огледат внимателно.

Вниманието трябва да бъде насочено особено към шията, ушите, под мишниците, гърдите, областта на талията, долната част на краката. Трябва също така да се прегледа кучето /ако имате такова/, което ви е придружавало на разходка, защото то може да внесе кърлежите в апартамента ви. Случвало се е кърлежи да бъдат откривани в букети от горски цветя.

Отстраняване на кърлеж

Ако при огледа на кожата се забележи кърлеж, той трябва да се отстрани внимателно, като се завърти леко с помощта на пинсета или с пръстите по посока на часовниковата стрелка. За да не остане хоботчето му в кожата му при извличане на тялото, кърлежът трябва да бъде намазан с каквато и да е мазнина или вазелин; това запушва дихателните отвори в тялото на насекомото, то не може вече да диша и леко отпада от кожата.

При несръчното премахване на тялото понякога се откъсва главичката на кърлежа. В този случай, ако мястото се протрие с влажна носна кърпа, ясно ще се види черна точка в кожата. Тогава тази главичка може да се изчовърка с помощта на предварително обеззаразена игла /нагрята на пламък и изтрита със спирт/ или друг остър предмет. Мястото след това се смазва с йод, а главичката се изгаря.

И така, при ухапване не бива да се паникьосвате, а внимателно да извършите посочените по-горе действия. Във всички случаи обаче е добре при първа възможност да се покажете на хирург, който, ако се наложи, може не само професионално да извърши всичко необходимо, но и да проведе съответната профилактика и лечение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата Гонг медитация ще се състои
на 10.07 /петък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2020 юли 2020 август 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.