Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Простуда

Простуда – причини и заблуди

Простуда – причини и заблуди

Простудата е твърде често и повсеместно заболяване в цивилизованите страни. Въпреки че обикновено се смята за невинно заболяване и често се прекарва на крак, тя е, от една страна, много коварна болест, от друга – като че ли няма друго толкова разпространено заболяване, чиято етиология /произход/ и лечение да са забулени в толкова неясноти и заблуди.

Заблуда първа – причината за заболяването. Досега са изхарчени огромни средства, за да се открие бацила или бацилите, които причиняват простудата. Повечето специалисти смятат, че заболяването се дължи на един вирус или на цяла „армия“ от вируси. Близо стотина вируса са били набелязани като причинители, играещи една или друга роля за възникването на простудата.

Всички усилия в тази насока са довели само до още по-голяма обърканост и по-големи разходи за лекарства, за търсене на ваксини за предпазване от заболяването.
В същото време нормалният здрав организъм притежава своя защита и тя не се нуждае от външна подкрепа. Хората, които водят природосъобразен начин на живот могат и живеят без болести и лекарства. А самото заболяване е очистителна реакция на организма, като външните фактори за отключващ този механизъм процес /за повече подробности – Вж. Грип/.

Заблуда втора – температурата е вредна и с нея трябва да се борим. Щом болният вдигне висока температура, повечето лекари признават само едно средство: да предпишат лекарства за понижаване на температурата. Според принципите на природолечението, най-новите научни данни доказват, че това е съвсем неправилен подход.

Установено е, че повишената температура може да повлияе по различен начин върху хода на една инфекция. Тя активира съпротивителните енергии на тялото. При треска съставките на кръвта, предназначени за умъртвяване на микробите, действат по-бързо. Високата температура причинява повишено образуване на антитела. В процеса на унищожаване на болестотворните агенти от страна на белите кръвни телца и чернодробните клетки се отделя предизвикваща треска субстанция, наречена ендогенен пироген. Така в състояние на повишена температура тялото мобилизира своите съпротивителни сили и по този начин се излекува само. Затова всички народни средства срещу простудата са свързани със загряване: горещи чайове, горещо вино с черен пипер, разтривки, компреси и пр. В този смисъл бащата на медицината Хипократ и неговите последователи виждали в повишената температура „един щастлив инструмент на лекаря“.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Простуда“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Януари 2021 февруари 2021 Март 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.