Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Грип

Грип – профилактика

Тя е най-ефикасното средство за борба срещу грипа и простудните заболявания.
Какви профилактични мерки могат да се предприемат? Всички те трябва да целят своевременно да очистят организма от токсините и да укрепят имунната му система.
Очистване. Очистването на организма може да стане по-няколко начина.
Единият от тях включва целенасочено извеждане на токсините от местата, където те се намират в най-голямо количество: дебелото черво, черния дроб, ставите, бъбреците и др. Методиките по детоксикация на организма са разгледани подробно в Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“.

Ето някои практични съвети за очистването на дебелото черво, което е първият и най-важен етап от процедурите по детоксикация:

 1. Очистването може да стане посредством редица слабителни средства: зърнастец, ленено семе, майчин лист /сена/ и др. Тези средства действат бързо, но не следва да се употребяват твърде често, тъй като привикването към тях понижава тяхната ефективност.
 2. Най-сигурното средство за очистване на дебелото черво са клизмите. Те могат да бъдат с вода, тогава водата е с температура 37 градуса, или с урина. Във втория случай урината за клизма може да бъде прясна – отделена и веднага употребена, стара /престояла 6-7 или повече дни/ или преварена. /Преварена е урина, кипяна на котлон и стигнала до 1/4 от първоначалния обем на каквато и да е събрана урина – прясна, стара, собствена, чужда и т. н./ Важна добавка! Преварената урина /с която клизмата е най-ефективна/ не трябва да превишава 200-300 мл за една процедура.
 3. Използването на слабителни средства и клизми не изключва възможността да се засили самоочистващата функция на червата. За да се добие този резултат, трябва да се спазват следните правила в ежедневието: трябва да се ограничи до минимум рафинираната храна, която затлачва червата и спъва тяхната работа; трябва да се употребяват повече храни, богати на целулоза, която подпомага отделянето; трябва да се пие повече вода; не трябва да се преяжда; човек трябва да се храни до залез слънце, да ляга рано и да става рано; последните три условия тонизират рязко работата на червата.
 4. Очистването на организма ще се ускори многократно, ако процедурите по очистване на дебелото черво се допълнят /НО САМО АКО ЧОВЕК НЕ Е ПРЕКАЛЕНО ИЗТОЩЕН И НЕ СТРАДА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ/ с кратковременно въздържане от храна – за 1, 3, 7 или 14 дни. Практиката на Здравен център „Дар“ е показала, че оптималният вариант на безопасно лечебно гладуване е 7 дни.

За да се проведе успешно лечебното гладуване, трябва да се спазват стриктно следните правила:

 1. Трябва да се установи точно какво ще бъде лечебното гладуване, което ще се предприеме: дали ще бъде класическо /пълно въздържане от храна и само на обикновена вода/; омекотен вариант за отслабнали организми /с употреба на плодови и зеленчукови сокове; плодове и зеленчуци; билкови чайове, подсладени с мед и лимон/; „сухо“ въздържане /изключва се приемът както на храна, така и на вода/; „уриново“ въздържане /заедно с водата се приема трикратно и повече пъти през деня отделената урина в периода от 3 ч сутринта до 20 ч вечерта/.
 2. Всяко въздържане от храна се състои от четири етапа: подготовка; същинско въздържане от храна; захранване; обща диета. Времетраенето на всеки етап е едно и също. В случая подготовката за въздържане от храна означава преминаване към строго млечно-вегетарианска диета. Захранването става постепенно, внимателно, без бързане.
  Подробности за лечебното въздържане можете да намерите в Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“.

Забележка. Очистителните процедури и лечебното гладуване се извършват само под контрола на лекар природолечител.

Ако по различни причини лечебно гладуване не може да бъде проведено, тогава се препоръчва друг начин за цялостното очистване на организма: това е спазването на постите. Под пости трябва да се разбира въздържане от месо, месни и други животински продукти за известно време.

Постите превъзхождат лечебното гладуване в следните неща: те не лишават от храна, с което не стресират; не пречат на работата; обхващат цялата година; ефикасни са срещу грипа и простудните заболявания, тъй като се провеждат именно в периодите, когато тези болести се засилват. Поради тези предимства постите отговарят най-добре на съвременните условия на живот.

Постите ще имат резултат само ако се спазват неотклонно в посоченото време.
Подробности за тях можете да намерите в Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“. (Още за профилактиката на Грипа вж. Книга 4 на Енциклопедия за здраве „Дар“).

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Грип“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.