Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Мъжът и жената трябва да са като ръката и очите. Когато ръката изпитва болка - очите плачат. Когато очите плачат, ръката избърсва сълзите.
Японска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Разширени вени

Разширени вени

Разширени вени

Разширението на вените /варикозно разширение/ обикновено се образува много бавно и постепенно, когато стените им изгубват способността си да се свиват или когато са подложени на постоянен и непосредствен натиск. Това се забелязва там, където в съседните органи се е набрала вода или пък са се образували подутини, които натискат вените. Това натискане задържа обратния ток на кръвта към сърцето, поради което кръвта се застоява по-долу от мястото на натиска и това способства за разширението на вените.

Разширението на вените започва най-често между 16-ата и 20-ата година, но се забелязва по-късно, към 40-50-ата година.

Симптоми

Заболелият първоначално усеща болки при ходене в петата, по-късно и в прасците, които се усилват вечерно време. Засегнатият крак се подува, особено глезенът. При засягане на повърхностните вени те се виждат под кожата, разширени и подути. Разширението може да засегне само една част от вените на крака или на целия крак. При натискане на разширената вена или повдигане на крака тя намалява обема си или се изгубва. На отделни места се образуват цели възли от разширените вени. Освен повърхностните вени могат да се разширят и дълбоките вени на крака. Тогава, когато болният е ходил много или е стоял дълго време прав, прасците на крака се подуват, особено около глезена, самият крак е като втвърден, тежи, отича и ходенето става почти невъзможно.

Последиците от това ненормално състояние са много:

 1. Нарушено е кръвообращението на крака, особено на кожата;
 2. Кракът е тежък и боли;
 3. След продължително стоене се появява подутост около глезените;
 4. Често пъти се появява екзема особено когато кожата е нечиста и се трие от дрехите;
 5. При малко одраскване може да се образува рана, която трае с месеци и години;
 6. Понякога торбичка от разширена вена може да се пукне и да предизвика доста силен кръвоизлив;
 7. Нелекуваните разширение вени могат да доведат до възникване на трофични язви около глезените, опасност от тромбообразуване и запушване на кръвоносен съд в белите дробове;
 8. Влошава се нормалното кръвообращение на крайниците и кожата.


Причини

Оттичането на венозната кръв от долните крайници и от областта на таза и корема става чрез порталната вена - една от най-големите в човешкия организъм, и черния дроб. Щом обаче черният дроб е задръстен, кръвотокът и по-точно оттичането на венозната кръв се нарушава и той спада последователно във времето на 75, 50, 25 на сто и дори още повече от нормалното.

Понякога затлачването е толкова голямо, че кръвта не може да преминава през черния дроб, не се пречиства и по заобиколни пътища, замърсена, се влива в кръвообращението. Налице е портална хипертония, която се изразява в повишено налягане на кръвта във вените в коремната област и долните крайници. Вените започват да се издуват. Положението още повече се усложнява, ако човек води заседнал начин на живот или когато работи в седнало или изправено положение в продължение на часове. Така кръвотокът се затруднява още повече, в резултат на което стените на вените изтъняват и се деформират, а самите вени се издуват ненормално.

Запекът, ограниченото приемане на вода и течности, неправилното хранене, така характерни за съвременния начин на живот, прави кръвта по-гъста от нормалното. Тези неблагоприятни фактори също спомагат за разширението на вените. При бременност и раждане, когато е налице усилен кръвоток в долната част на тялото при жената, също може да се стигне до разширени вени особено ако бъдещата родилка води заседнал живот.

Предразполагащи фактори са още употребата на тясно бельо и чорапи, промени в жлезите с вътрешна секреция, възпалителни процеси в кръвоносните съдове на долните крайници, наследственост /вродена слабост на съединителната тъкан, изграждаща стените на вените/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Разширени вени“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Събота (27 октомври) от 18:15 до 19:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

26.10 - ДИМИТРОВДЕН
В памет на свети Димитър Солунски - Пости За постите

Септември 2018 октомври 2018 Ноевмври 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.