Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако проблемът може да се реши, не си струва да се безпокоиш за него, ако не може да се реши, да се безпокоиш е безполезно.
Японска поговорка

Рубрики

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

За постите

„Човек, който е постил 10 дни, може да направи много работи; който е постил 20 дни, ще се освободи от много заблуждения.“

Петър ДЪНОВ

Защо постим?

Постите имат многообразно и многопосочно значение – физиологично и духовно.

Възниква естественият въпрос: защо те се провеждат винаги в точно установено време, фиксирано от строгите, задължителни за всички религиозни норми? Ако се съвместят датите на постите и знаците на Зодиака, ще се установи, че Коледните пости /40 дни/ се провеждат под знака на Стрелеца, Великият пост /48 дни/ – под знака на Овена, Петровите пости /варират от 8 до 40 дни/ – по време на лятното слънцестоене, в най-горещите дни на годината, и Богородичните пости /14 дни/ – под знака на Лъва. Именно през тези периоди върху Земята се излива огромен поток от космична енергия, която може да разстрои работата на организма.

Нека за миг се отклоним и съвсем накратко разгледаме как радиацията уврежда организма. Радиацията е един мощен поток от енергия, която, навлизайки в органите, не може да бъде усвоена от клетките и предизвиква в тях явлението йонизация.

Йонизацията е откъсване на атомите или молекулите под действието на ударите на частиците. В резултат в клетките се образува огромно количество радикали, които започват да увреждат наследствения апарат. Настъпва разрив на двойната спирала на ДНК и РНК и в тъканите се развиват деструктивни процеси, които най-много засягат клетките на стомашно-чревния тракт и които в крайна сметка довеждат до фатален изход.

По време на поста /в миналото той се е провеждал само на вода/

в организма се усилва биосинтезът, който се съпровожда с потребление на голямо количество енергия.

Така неусвоимата по-рано енергия на радиацията сега изцяло се изразходва за поддържане на този биосинтез. И още, повишеното количество на въглеводороден газ, отделян по време на постите, намалява йонизацията, предизвикана от повишеното радиоактивно облъчване. Най-засегнатите от радиацията бързоотделящи се клетки на стомашно-чревния тракт при гладуване рязко намаляват своето деление, защото е спрял процесът на храносмилане, който провокира това усилено деление с предпазна цел /от солната киселина/. А когато това деление е забавено, енергията за неговото провеждане се пренасочва към възстановяване на вътрешните структури на организма и за „ремонт“ на скъсаните спирали на ДНК и РНК. Оттук се обяснява успешното лечение на мнозина от облъчените по време на Чернобилската авария хора с лечебен глад.

Както показаха изследванията, радиацията и радионуклеотидите се извеждат от организма за около 12-14 дни гладуване. При това човек много по-малко губи от телесното си тегло в сравнение с гладуването по друго време. Ето защо и ние препоръчваме лечебните гладувания да се съвместяват с дните на постите, както и с фазите на Луната – те стават много по-леко и ефикасно.

Профилактично-оздравителният ефект на постите заема централно място за укрепване на здравето, изпреварвайки останалите естествени методи на оздравяване. Постите преди всичко съдействат за отстраняване на излишните белтъчини, токсичните натрупвания и шлаки от клетките и тъканите на организма, на патологичната слуз. Ако не се спазват постите през тези периоди, споменатите вещества под въздействие на годишните времена преминават от кръвта в тъканите, затвърдяват и по този начин нарушават нормалната циркулация и хранене в организма и в крайна сметка довеждат до многочислени заболявания, особено ставни и простудни.

Подобрение на националния и човешки генофонд. Само преди половин столетие специалистите са отбелязвали, че българският народ е един от най-здравите на планетата. Една от причините за това е било и строгото спазване на постите, особено от селското население, което е преобладавало в страната. Постите, очистващи човешкия организъм, са унищожавали хроничните заболявания в техния зародиш, постоянно са поддържали качествения биосинтез на клетките, унищожавали са слабите и дефектни клетки и гени.

Постите са позволявали да се излекува импотентността и безплодието, в основата на които са зашлакованите клетки на организма. А от здрави хора са се раждали и здрави деца.

Не е без значение и фактът, че по време на постите хората са се въздържали и от сексуално общуване и по този начин те са регулирали раждаемостта, не позволявайки зачатието да става в неблагоприятно време – силната космическа енергия в тези периоди се е отразявала зле на плода.

С други думи, системата на постите е позволявала на отделните народи и на човечеството като цяло да живее в хармония с природата и Космоса, да оцелява и еволюира.

Профилактично-оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, възстановява и подобрява работата на всички органи и системи в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите са ни завещани от дълбока древност и нека използваме този дар разумно и с благодарност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Петък(15 ноември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.