Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Великия пост

Великия пост

По време на Великия пост /48 дни/, когато след есенно-зимния период настъпва пролетно-летният, количеството на слънчевата и космическата енергия нараства и в организма на човека може да настъпят някои неблагополучия. Ако през това време се съблюдава пост, то този усилен поток от енергия е съзидателен, той усилва биосинтеза в организма. Но ако човек продължава да се храни с тежки храни, както това става през зимата, то тази енергия не може да бъде усвоена и тя предизвиква разрушение в клетките и влошава състоянието на целия организъм. (Вж. За постите.)

На свой ред болестотворните микроорганизми се активизират от големия приток на енергия и затова именно в този период се наблюдават различни епидемии, в това число и грипни. Именно съчетанието на повишената природна енергия с гладуването дава най-добър ефект, активизирайки „огнения принцип“, който обаче се „омекотява“ при въздържането от храна. Древните мъдреци добре са изчислили всичко и са ни завещали своите рационални препоръки, ние трябва само да ги изпълняваме.

В профилактичен план този пост заема централно място. Той е насочен преди всичко към очистването на организма от натрупаната през зимния сезон патологична слуз, която е в основата на почти всички заболявания.

Нека обясним това по-подробно. През зимата се употребява много нишестена, месна, белтъчна и наситена с животински мазнини храна. Това „подкиселява“ организма и в него се натрупва голямо количество слуз, която поради студеното време се измества от кръвния поток в тъканите и се натрупва, уплътнява се.

През март-април усилената слънчева радиация и топлина разтапя уплътнената вода /лед, сняг/ и тя започва да се движи.

Същият процес се наблюдава и в нашия организъм – уплътнената в нашите тъкани слуз започва да се движи, отново постъпва в кръвта в големи количества и организмът не смогва да я отстрани през дихателните пътища и белите дробове.

В същото време все още прохладното и влажно време съдейства за задържането на слузта в организма. Така вътрешният процес се наслагва върху последиците от външните фактори. Ако не се помогне на организма в този момент, обикновеният режим на хранене води до масови заболявания от простуден характер, целящи да прочистят организма чрез отделянията.

В условията на постенето /гладуване/ организмът се активизира и сам „изяжда“ слузта, като по този начин става естественото му очистване при най-голям и ефективен контрол на самата природа. Така че ако искаме да сме здрави, не бива да изпускаме уникалната възможност да постим през този сезон. Този най-голям пост от всички годишни пости е абсолютно задължителен за всички вярващи, независимо каква религия изповядват.

Източната медицина препоръчва през този период по-често да се пие гореща преварена вода, отвара от джинджифил, да се правят физически упражнения – всички тези процедури съдействат за по-бързото премахване на слузта от организма.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
събота(1 декември) от 18:15 до 19:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.