Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Пролетната умора и постите

Пролетната умора и постите

С настъпването на пролетта се появява и една неразположеност, която е придобила популярност под названието „пролетна умора“. Най-често тя се обяснява с липсата на витамини през този сезон. Затова и препоръките са да се употребяват повече цитрусови плодове, витаминни комплекси от аптеките и др.

Възникват обаче няколко логични въпроса. Първо, толкова ли е „безмилостна“ природата, че лишава половината от човечеството през ранната пролет от така необходимите му витамини? Второ, какво е правило то, човечеството, включително българинът, в продължение на стотици и хиляди години през този сезон, когато не е имало достъп до пресни плодове и зеленчуци, цитрусови плодове, банани, ананаси, оранжерийни краставици и домати, хладилни камери и аптеки?

И ако все пак говорим за практиката на българина през вековете, то през зимата той е употребявал сурови туршии, сушени плодове и добре съхранявани зеленчуци /предимно кореноплодни/. Когато техните запаси се свършвали, той използвал друго мощно средство на природата – поста! Постил е близо два месеца, както постят милионите последователи на всички световни религии.

Едни от най-здравите хора на планетата – хората от племето хунза – три месеца в годината, именно през техния пролетен сезон, не употребяват нищо за храна, освен накиснати във вода сушени кайсии. При това без да спират усилената полска работа и без да чувстват ни най-малко неразположение.

Те, както и нашият прадядо, имат или са имали и още нещо – нормална, здрава, жизнеспособна чревна микрофлора, която синтезира всичко необходимо за организма дори от най-простата и непретенциозна храна. Задължителният пост на свой ред е укрепвал тази микрофлора.

Смяната на дългия есенно-зимен период с пролетно-летния е свързана с промяна на слънчевата активност, радиацията и храната, а оттам и с промяна на кръвната картина и целия организъм, интоксикиран от по-тежката и еднообразна зимна храна, в която делът на пресните плодове и зеленчуци е намалял чувствително. Щом пролетното слънце раздвижи соковете в природата и в човека, а заедно с това настъпи раздвижване и на отпадъчните материали в клетъчните структури, интоксикираният с шлаки организъм дава признаци на умора, вялост, отпадналост, виене на свят, понижена работоспособност. (Вж. За постите.)

Изходът? Практиката на човечеството отдавна го е посочила – очистване на организма, където Великият пост има голям дял. Всеки, който се е очистил, може да потвърди това. Радетелите на здравословния начин на живот, пациентите на Здравен център „Дар“, много от участниците в седемдневното Училище за здраве, които периодично очистват дебелото си черво, черния дроб, спазват постите или в този период провеждат профилактично лечебно гладуване /от 7 до 10 дни/, нямат никакви оплаквания или признаци на пролетна умора.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
18 октомври (петък)
от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 ноември 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от 7 октомври 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Септември 2019 октомври 2019 Ноевмври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.