Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Пролетната умора и постите

Пролетната умора и постите

С настъпването на пролетта се появява и една неразположеност, която е придобила популярност под названието „пролетна умора“. Най-често тя се обяснява с липсата на витамини през този сезон. Затова и препоръките са да се употребяват повече цитрусови плодове, витаминни комплекси от аптеките и др.

Възникват обаче няколко логични въпроса. Първо, толкова ли е „безмилостна“ природата, че лишава половината от човечеството през ранната пролет от така необходимите му витамини? Второ, какво е правило то, човечеството, включително българинът, в продължение на стотици и хиляди години през този сезон, когато не е имало достъп до пресни плодове и зеленчуци, цитрусови плодове, банани, ананаси, оранжерийни краставици и домати, хладилни камери и аптеки?

И ако все пак говорим за практиката на българина през вековете, то през зимата той е употребявал сурови туршии, сушени плодове и добре съхранявани зеленчуци /предимно кореноплодни/. Когато техните запаси се свършвали, той използвал друго мощно средство на природата – поста! Постил е близо два месеца, както постят милионите последователи на всички световни религии.

Едни от най-здравите хора на планетата – хората от племето хунза – три месеца в годината, именно през техния пролетен сезон, не употребяват нищо за храна, освен накиснати във вода сушени кайсии. При това без да спират усилената полска работа и без да чувстват ни най-малко неразположение.

Те, както и нашият прадядо, имат или са имали и още нещо – нормална, здрава, жизнеспособна чревна микрофлора, която синтезира всичко необходимо за организма дори от най-простата и непретенциозна храна. Задължителният пост на свой ред е укрепвал тази микрофлора.

Смяната на дългия есенно-зимен период с пролетно-летния е свързана с промяна на слънчевата активност, радиацията и храната, а оттам и с промяна на кръвната картина и целия организъм, интоксикиран от по-тежката и еднообразна зимна храна, в която делът на пресните плодове и зеленчуци е намалял чувствително. Щом пролетното слънце раздвижи соковете в природата и в човека, а заедно с това настъпи раздвижване и на отпадъчните материали в клетъчните структури, интоксикираният с шлаки организъм дава признаци на умора, вялост, отпадналост, виене на свят, понижена работоспособност. (Вж. За постите.)

Изходът? Практиката на човечеството отдавна го е посочила – очистване на организма, където Великият пост има голям дял. Всеки, който се е очистил, може да потвърди това. Радетелите на здравословния начин на живот, пациентите на Здравен център „Дар“, много от участниците в седемдневното Училище за здраве, които периодично очистват дебелото си черво, черния дроб, спазват постите или в този период провеждат профилактично лечебно гладуване /от 7 до 10 дни/, нямат никакви оплаквания или признаци на пролетна умора

От 2 март, след Сирни заговезни, започва Великият пост, който продължава до 19 април, когато е Възкресение Христово..

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.