Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Остър хепатит (възпаление на черния дроб) - симптоми и развитие

Острият хепатит /особено вирусният/ започна обикновено с неопределени общи и храносмилателни прояви: отпадналост, болки по ставите, тежест в стомаха, липса на апетит, подуване на корема, оригване, повръщане. В някои случаи тези симптоми могат да липсват.

Характерен клиничен белег на острия хепатит е жълтеницата. Тя започва неусетно, с постепенно жълто оцветяване на лигавицата на склерите на очите и на твърдото небце. Това оцветяване може да остане дълго едва доловимо. Оцветяването обаче по-често се засилва бързо, така че болните пожълтяват интензивно, понякога за 1-2 дни.

Жълтеницата у болните от остър хепатит има леко червеникав характер и е най-силно изразена по кожата на лицето, шията и горната част на гръдния кош. Урината на болните става тъмна като черна бира, изпражненията са светли, подобни на хума.

С появата на жълтеницата състоянието на болните се влошава, апетитът им се изгубва, появява се лош дъх и сухота в устата, тъпа болка в дясното подребрие, подуване на корема, много газове, нерядко диарии. У много болни се наблюдават общи нервни прояви: безсилие, главоболие, безсъние, неспокойствие.

Периодът на жълтеницата трае обикновено 2-3 седмици, след което постепенно отзвучава; заедно се подобрява състоянието на болния; апетитът се възвръща, храносмилателните и общите прояви постепенно изчезват.

Възстановителният период трае 2-4 седмици. По-голямата част от болните бавно и постепенно се възстановяват напълно. Това важи най-вече за хепатит А.
Острият хепатит протича по-тежко при възрастни болни, болни от захарна болест, прекарали малария болни, хронични алкохолици, болни с увреждания на храносмилателните органи.

В много от случаите, както вече казахме, острият хепатит протича нетипично: без жълтеница, затегнато, със сменящи се периоди на подобрение и влошаване. Тези атипични форми представляват половината от заболелите при някои епидемии.

Много често се счита, че с изчезването на жълтеницата болният вече е оздравял. По-подробното проследяване обаче показва нерядко, че изчезването на жълтеницата не съвпада с действителното възстановяване на увредената чернодробна тъкан. Пълно оздравяване на черния дроб се постига средно 6-12 месеца след видимото оздравяване при 90 % от случаите /за хепатит А/.

В около 10 % от преболедувалите от остър хепатит се наблюдават различни остатъчни прояви, т. нар. следхепатитни състояния. Такива състояния са по-чести след тежки и затегнати форми на хепатита. От значения са също така неправилното лечение и хранене през време на боледуването, ранното ставане от легло и започване на работа, неспазването на режим на живот и хранене след преболедуването, злоупотребата с дразнещи вещества и спиртни напитки, допълнителните инфекции /специално на горните дихателни пътища и храносмилателните органи/, бременността, хирургичните интервенции. За развитието на следхепатитно състояние значение има и състоянието на черния дроб преди боледуването.

Следхепатитните състояния се проявяват най-често с неопределени тъпи болки и тежест в дясното подребрие, смущения в апетита, сухота и лош дъх в устата, подуване на корема, обща слабост, неохота за работа, нервно-психична нестабилност.

В други случаи болните запазват дълго време жълтеникава окраска на кожата и лигавиците, която от време на време се засилва: при преумора, настинки и грешки в храненето. Следхепатитните състояния продължават средно от 6 до 9 месеца, като при съответно лечение, назначено от лекар природолечител, постепенно изчезват.

Освен следхепатитни състояния у преболедувалите от остър хепатит могат да се развият, както вече споменахме в началото, и по-сериозни последици: хроничен хепатит, цироза на черния дроб и жлъчнокаменна болест. Развитието на подобни състояния се обуславя от същите причини като при следхепатитните състояния. Тежките последици след остър хепатит се развиват обичайно от 2 до 20 години след прекарване на заболяването.

Прочетете всички статии по темата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.