Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Хроничен хепатит - лечение

Медикаментозното лечение на хроничния хепатит е незадоволително. Най-голямо значение за излекуването имат очистванията на черния дроб и целия организъм, режимът на живот и хранене, различните процедури.

Очистване

То е същото като при острите хепатити /Вж. още Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”; вж. Пречистване на черния дроб – несполуки, варианти, препоръки/.

Диета

Тя заема важен дял в лечението на хроничния хепатит. Определя се според състоянието на болния. При слабо увредено общо състояние и задоволителна дейност на храносмилателните органи най-добре е болните да бъдат на уравновесена растително-млечна диета, доближаваща се до нормалната: с употреба на около 100-120 г белтъчини, 60-70 г мазнини и 400-500 г въглехидрати дневно. Разрешава се мляко и млечни продукти /без пикантни и ферментирали сирена/; особено полезна е прясната, обезсолена извара. Поради често съпътстващите смущения в жлъчната секреция болните трябва да избягват употребата на мазнини, и то специално от животински произход: свинска маса, сланина, лой, тлъсти меса и др. Разрешава се консумацията на умерени количества растителни масла /зехтин, шарлаган и т.н./. Мазнините не бива да се запържват, а да се прибавят към храната или сурови, или към края на готвенето.

Основна храна на болните са плодовете и зеленчуците. Поради съществуването на известни смущения в храносмилането и склонност към образуване на газове трябва да се ограничи употребата на краставици, бобови храни, големи количества зеле и картофи. Не са подходящи зеленчуците, богати на оксалатни соли: спанак, киселец, сини домати, аспержи. От плодовете по същата причина трябва да се избягват сините сливи

Зърнените храни и тестените произведения се дават в ограничени количества; от тях се изключват задължително белият хляб и бялобрашнените изделия.

Храната на болните от хроничен хепатит се приготвя без запръжки и без силни подправки. Употребата на лук и много магданоз е забранена. Разрешени са някои леки подправки: копър, чубрица, джоджен, чист винен оцет.

Плодовете и зеленчуците е добре да се употребяват сурови или под формата на сокове. Препоръчва се употребата на пасирани супи от корени /керевиз, пащърнак, целина, моркови/. Туршиите /особено пържените и маринованите видове/ се изключват от диетата.

Рибните и месни консерви, тежките меса и месни произведения са забранени.
Течностите в храната на болните от хроничен хепатит се ограничава до 750 куб. см. дневно. Готварската сол се намалява до 5 г. АЛКОХОЛЪТ се забранява категорично под всякакъв вид и форма. Поради склонност към образуване на газове и подуване на корема вредни са газираните напитки.

Старо и популярно средство против хроничен хепатит е употребата на минерална вода. Използват се леко минерализирани алкално-сулфатни води. Минералната вода се пие три пъти на ден по 150-200 куб. см. преди ядене.

Важно е достатъчното снабдяване с витамини, специално А, В-групата и С. Насищането с витамини може да се постигне с употребата на повече плодове и зеленчуци.

Балнеолечение

Много добре действат и баните с минерална вода, които се правят през един-два дни, като водата трябва да има температурата на тялото. За балнеолечение са подходящи болни с немного напреднало заболяване и сравнително запазено общо състояние. Особено добре се повлияват проявите от страна на жлъчните пътища и червата.

Освен това болните от хроничен хепатит трябва да бъдат трудоустроени, да избягват психически и физически напрежения, да нямат контакт с увреждащи черния дроб вещества: олово, арсен, бензин. През периодите на влошаване болните трябва да останат на легло до пълно възстановяване. Необходимо е да се пазят от простуда, от инфекции на горните дихателни пътища и на храносмилателните органи. При най-малките и незначителни прояви на подобни заболявания също трябва да останат на легло и да бъдат лекувани. Поради нарушената очистителна функция на черния дроб при хроничния хепатит се забранява употребата на сулфонамидни препарати, златни препарати и някои противоревматични средства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата Гонг медитация ще се състои
на 10.07 /петък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2020 юли 2020 август 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.