Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Подагра

Подагра

Подагра

Подаграта е заболяване, при което е смутена обмяната на пикочната киселина и се проявява с пристъпи от силни болки и подуване на ставите. Заболяват по-често мъжете между 35- и 50-годишна възраст, като болестта може да има фамилна обремененост.

Симптоми

Болестта протича остро или хронично, като обикновено острата форма преминава в хронична.

Остра форма. Тогава е характерен острият подагричен пристъп, който много често настъпва след обилно нахранване, след психично вълнение или физическо усилие. Болният се събужда през нощта, на разсъмване, с ужасни болки в палеца на крака, които се разпространяват по целия крак. Ставата се подува, зачервява и е много чувствителна към допиране. Кожата над нея е лъскава и опъната. Сравнително по-рядко се засягат колянната, раменната става, китките и пръстите на ръцете. Повишава се и температура /до 39 градуса/, болният е неспокоен, понякога има сърцебиене, болки в корема. Към сутринта болките затихват. Тези пристъпи продължават 6-8 дни, но постепенно силата им намалява и болният се възстановява. Ставата остава дълго време болезнена при ходене. След различно дълго време /до 2 години/ се явява нова криза.

Може да се засегнат глезените и коленните стави. Постепенно в кожата на ставата, а и по ушите и на други места се явяват плътни възелчета. Почти всички органи могат да бъдат засегнати от болестта.

Хронична форма. Тя се наблюдава в периода между пристъпите. Заболяването протича с по-слаби болки и схващания в ставите, с чести бъбречни кризи. Развиват се хронични подагрични пристъпи, които водят до деформация на ставите с появата на т. нар. тофи. Това са натрупвания на кристали от соли на пикочна киселина и урати /пурини/, разположени около ставите и ушните миди под формата на удебеления; те са неболезнени, но понякога могат да се възпалят и да засегнат околните тъкани.

Механизъм на протичане

Подаграта е заболяване, което се характеризира с увеличение на пикочната киселина в тъканите и кръвния серум; тя е продукт на междинна белтъчна обмяна /пуринова обмяна/. Изхвърлянето на пикочната киселина се осъществява главно чрез бъбреците, но част от нея се отделя чрез дебелото черво и кожата. При смущение в пуриновата обмяна се наблюдава свръхпроизводство на пикочна киселина, като нейното елиминиране се затруднява. Ако и отделителните органи не функционират в пълен обем, тези обменни продукти се натрупват в тъканите и ги възпаляват. Кристалите от солите на пикочната киселина /пурини/ се отлагат предимно в съединителната тъкан; възпалителната реакция води до разрушаване на съединителната тъкан и хроничен артрит.

Причини

Високото равнище на пикочна киселина, което е в основата за появяването на подаграта, се дължи най-вече на обилната употреба на храна, богата на пурини: месо, месни произведения /особено шунка/, карантия /черен дроб, бъбреци, момици, далак, мозък/, дивеч, фъстъци, консерви, алкохол /особено бира/. Важни фактори са още интоксикацията на организма, заседналият начин на живот, приемането на медикаменти /диуретици, чернодробни екстракти/, стресовите ситуации, натовареността на организма при неспазване на отдих на работа и др. Натрупването на пурини в тъканите с последващо възпаляване на последните се дължи още на нарушено функциониране на отделителните органи. Влияние има и състоянието на нервната система, на психиката.

Усложнения

Най-честите усложнения са: хронични нефропатии, уратна литиаза, пиелонефрит, хронична бъбречна недостатъчност.

Понякога пациенти на Здравен кабинет „Дар“ страдат от т. нар. атипични форми на подагра, но винаги имат по-високи стойности на серумна концентрация на пикочна киселина, по-рядко с уратни бъбречни камъни или ставни тъканни поражения.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Подагра“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.