Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Наднормено тегло

Наднормено тегло и затлъстяване

Наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването са проблем от първостепенно значение за цивилизацията. Този обезпокояващ проблем непрекъснато расте в световен мащаб. Той не подминава и нашата страна. Повече от две трети от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Най-тревожното е, че много малки деца също страдат от тях.

Според статистиката всеки 10 процента наднормено тегло намалява с 13 процента продължителността на живота. При стегната коремна преса подкожната мастна тъкан в областта на корема не бива да надвишава 1,5 сантиметра.

Наднорменото тегло е натрупване на телесна маса над приетата норма. Това не означава още, че то се превръща автоматично в проблем за човека, защото в някои случаи то няма отрицателни последствия. Например при спортисти или физически работници увеличената телесна маса може да се дължи на силно развита мускулатура.

Наднорменото тегло се превръща в сериозен проблем, само когато то е придружено със затлъстяване.

Обикновено двете явления се смесват в съзнанието на хората, и то до такава степен, че често, говорейки за едното, те имат предвид другото. Това е така, защото наднорменото тегло се дължи повече на увеличаването на мастната тъкан в мастните депа на организма вследствие на смутена липидна /мастна/ обмяна, отколкото на по-голяма костна, мускулна или органна маса, както е при спортистите и някои други индивиди. В този ред на мисли има смисъл да се разглеждат проблемите на наднорменото тегло само през призмата на затлъстяването.

Симптоми

Вече се знае, че пълнотата не е признак на здраве и благополучие, както се смяташе до неотдавна. Отпадна и другата заблуда, че тя е само козметичен и естетичен дефект, водещ до понижаване на самочувствието. Затлъстяването е преди всичко сериозен здравен проблем, който може да повлече след себе си редица усложнения. Защото, ако затлъстяването е от I-ва степен (телесната маса е повишена с 10-29 процента), организмът запазва общото си състояние. Но ако то е от II-ра (30-49%), III-та (50-99%) или IV-та степен (над 100%), общото състояние е увредено и се характеризира с повишен апетит, повишена жажда, засилено изпотяване, лесна уморяемост, преходни невротични прояви и главоболие. Освен че предизвиква общ дискомфорт в организма, затлъстяването в тези случаи се съпътства от нарушена обмяна на веществата и е рисков фактор за развитие на захарен диабет, хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда, белодробно сърце, тромбофлебит, подагра, невро- и холелитиаза, мастна инфилтрация на черния дроб, артрозни изменения в тазобедрените, коленните стави и гръбначния стълб с деформации и остеопороза.

Видове затлъстяване

Според това от какво е породено затлъстяването бива първично (есенциално) и вторично (симптоматично).

Първичното затлъстяване обхваща 95 процента от случаите на затлъстяване. То се дели на:

 • Алиментарно (хранително). Развива се вследствие на преяждане и намалена двигателна активност на фона на нормална обмяна на веществата;
 • Регулаторно. Дължи се на болестно активиране на центъра на апетита в хипоталамуса. Синтезът на мастите се повишава, като въглехидратите се превръщат в мазнини;
 • Метаболитно (на обмяната на веществата). То е наследствено. При умерено хранене синтезът на масти е повишен от въглехидрати, приети в умерено количество.

Вторичното затлъстяване бива:

 • Централно-нервно. То се развива в резултат на психотравма, стрес, нервно напрежение, когато апетитът рязко се повишава.
 • Ендокринно затлъстяване. То е вследствие на заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните и половите жлези. Придружено е често от нисък ръст, изоставане в половото съзряване и др. в резултат на хипофункция на изброените жлези с вътрешна секреция.

Затлъстяването може да бъде класифицирано и според своята морфология. Тогава то бива:

 • Хипертрофно. То е съпроводено с увеличаване обема на мастните клетки без нарастване на общия им брой.
 • Хиперпластично. То е съпроводено с увеличаване броя на мастните клетки. Тъй като апетитът се определя главно от броя на клетките, при първия тип борбата за отслабване е по-леко. Не е така при хиперпластично затлъстяване, където чувството за глад може да остане за дълго.

За причините, уврежданията на организма, които може да причини затлъстяването и неговото лечение можете да прочетете в статиите по-долу, под чертата.

В Здравен център „Дар“ подхождаме индивидуално към нуждите на всеки пациент. След цялостен преглед с ирисова диагностика лекарят ще установи симптомите и причините за затлъстяването и след това ще изготви комплексен, индивидуален план за лечение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наднормено тегло“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.