Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Наднормено тегло

Наднормено тегло – причини

Наднормено тегло – причини

Главната причина за появата на затлъстяване е нездравословното хранене на съвременния човек. В дневното си меню той употребява силно рафинирани, неправилно комбинирани и много по количество храни. Така погълнатата и не добре сдъвкана храна не се усвоява напълно, тя застоява в тялото, разлага се и го затлачва. Отделителните функции на организма се нарушават, вследствие на което теглото започва бързо да нараства.

Логичният изход е появата на болести с различни степен на сериозност. Когато е съпроводен с недостатъчна двигателна активност, този процес се ускорява многократно.
Обилното и некачествено хранене е най-вредно в периода на цялостното развитие на детето, от утробата до пубертета. Особено важни са първите две-три години.

Прехранването на кърмачето, а после на малкото дете, води до повишено тегло. Този процес продължава и на фона на намалена двигателна активност се превръща бързо в затлъстяване на детето, младежа, възрастния. Познавайки етапите от развитието на мастната тъкан, това е лесно обяснимо. Мастните клетки нарастват в организма до 1-годишна възраст /фаза на хиперплазия/, след което те престават да увеличават броя си. След тази възраст мастната тъкан нараства само за сметка на обема на мастните клетки /фаза на хипертрофия/. Именно поради това хиперпластичното затлъстяване се поддава по-трудно на въздействие.

Друга причина за затлъстяване може да бъде наследствената предразположеност. В този случай пациентите са често склонни да оневиняват своята пълнота. Но генетичната заложба не трябва да се абсолютизира, тъй като тя не би могла да се прояви без външен стимул. Борбата с този вид затлъстяване е изключително профилактична. През целия си съзнателен живот застрашените трябва да се придържат към максимата: “По-добре да се предпазим, отколкото да се лекуваме.”

Във връзка с голямата динамика на съвременния начин на живот, изпълнен с нервно напрежение и стрес, все по-актуален ще става проблемът със затлъстяването от централно-нервен произход. За много хора преяждането е компенсаторен механизъм за постигане на самоуспокоение, когато са притеснени, отегчени или напрегнати.

След силен стрес апетитът на наша пациентка се бе повишил рязко да степен на булимия /вълчи глад/. За кратко време бе наддала 10 кг и бе сериозно обезпокоена от своето състояние. Приложената в нейния случай фитотерапия с успокояващ ефект върху централната нервна система беше достатъчна за добиване на положителен резултат. След месец тя дойде на контролен преглед щастлива, че се е избавила от патологичния си апетит. Теглото също бе започнало да се нормализира.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наднормено тегло“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Събота (27 октомври) от 18:15 до 19:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

26.10 - ДИМИТРОВДЕН
В памет на свети Димитър Солунски - Пости За постите

Септември 2018 октомври 2018 Ноевмври 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.