Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Булимия

Булимия - симптоми и прияини

Булимията е хранително разстройство, което привлича все повече вниманието на лекари и психолози заради своето голямо разпространение и заради последиците, които то предизвиква.

Тя се изразява чрез пристъпи на ексцесивно /прекалено/ преяждане с продължителност от около два часа и различна честота: от най-малко два пъти седмично до няколко пъти дневно. По време на пристъпа се поглъщат безразборно големи количества храна на фона на повишена тревожност, нервно напрежение и чувство за вина. Липсва какъвто и да е контрол върху преяждането. Характерно нещо за болните е това, че те се стремят към уединение, което им позволява да се “тъпчат” на спокойствие. Периодите на булимия са последвани най-често от мерки за неутрализиране следствията от преяждането: предизвикване на повръщане, прием на лаксативи, диети; в някои случаи наложените диети са толкова крайни, че булимията се редува с анорексия /Вж. това заболяване/.
Обикновено от булимия страдат млади жени, често с нормално телесно тегло и добро социално положение. Повечето от тях имат интелигентност над средното равнище, високи естетически потребности и подчертана самокритичност. От булимия са страдали известни жени като Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, лейди Даяна, Опра Уинфри и др.

Причини

Те са комплексни, като най-важните сред тях са психологичните, социалните, културните и генетичните причини.

Най-често булимичните кризи се провокират от стресови ситуации, свързани с нарастване на напрежението. Но заболяването се заражда много преди това. Счита се, че наченките на булимията се коренят още в ембрионалния период от развитието на човека.

Психоемоционалният климат, в който протича бременността, поведението на бременната жена и на нейните близки имат определящо значение. Неподходящата нагласа и всички негативни преживявания през този период водят до увреждане психиката на плода. Още тогава се посяват семената на чувството за вина, които избуяват по-късно под формата на булимични кризи /неконтролируемо поглъщане на храна/, които са стереотипен начин за облекчаване на дистреса.

Булимията изразява липса на безусловна любов от страна на родителите. Преяждането се явява своеобразен протест, вик за помощ, компенсаторно /но удовлетворяващо/ насищане на сетивата, говори за известна инфантилност.
Нередовното и непълно изпразване на дебелото черво също създава условия за развиване на булимия. Поради постоянното усещане за пълнота в корема, такива хора почти непрекъснато гладуват. Но понякога гладът надвива и те неистово поглъщат всякаква попаднала им храна, в огромни количества. След това задръстеният корем ги кара да повръщат.

Симтоми

В съзнанието на булимика доминираща е мисълта за храна и е налице стремеж към постоянно преяждане. Тази мисъл обуславя изцяло ежедневието, неговия ритъм, формира трудно вписващи се в социален аспект поведенчески модели. Преяждането цели да разреди напрежението, но въпреки това то се преживява много болезнено от пациентите, снижава себеоценката им, засилва чувството им за вина и намалява волята им. Булимията се характеризира и с автоагресия: болният се стреми сякаш да си причини нещо лошо, да се накаже. Това потвърждава противоречивата същност на булимика

На физическо равнище последиците, които се натрупват при по-голяма продължителност на заболяването, причиняват у болния дискомфорт, намаляват надеждата му, че е в състояние да се справи с болестта си. Честите повръщания водят до редица нарушения във функциите на храносмилателната система, бъбреците, сърцето и др. органи и системи. Появяват се обща вялост, чувство за постоянна умора, раздразнителност, променливост на настроението, сърцебиене, главоболие, сухота на лигавиците, намаляване тургора на кожата. Сънят е непълноценен, съпроводен често с кошмари.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Булимия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 31.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.